Societat 30/03/2021

El Govern vigilarà àrees d'oci i turístiques i controlarà les zones comunes dels hotels per Setmana Santa

L'Executiu està especialment preocupat per la situació de l'àrea metropolitana de Palma i Vila

3 min
Les conselleres Patricia Gómez i Mercedes Garrido durant la roda de premsa d'aquest dimarts per presentar el dispositiu de Setmana Santa

El Govern incrementarà la vigilància per controlar que es compleix la normativa covid durant la Setmana Santa i posarà el focus a les àrees turístiques i d'oci, amb intervencions als hotels i l'oferta complementària per comprovar que es respecten els aforaments i les distàncies de seguretat a les zones comunes, a més dels horaris i la resta de la normativa vigent. D'altra banda, les zones obertes, com les platges, es vigilaran amb drons. Així ho han explicat aquest dimarts la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, i la de Salut, Patricia Gómez. Aquest dispositiu estarà coordinat per la Direcció General d'Emergències i tindrà operatius dels cossos i forces de seguretat de l'Estat, policies locals i inspectors del Govern i dels consells insulars.

"Tenim dies claus davant, però cal tenir especial responsabilitat per no haver de fer marxa enrere", ha comentat Garrido. "El dispositiu es reforçarà a les zones d'oci i turístiques de totes les Illes i controlarà diferents municipis al llarg dels dies", ha afegit. Per això, "es tindran en compte els registres de dades que indiquen on han estat més freqüents els incompliments". Garrido ha remarcat que aquest dispositiu controlarà tots els ciutadans, sigui quina sigui la seva nacionalitat i independentment de si són residents o turistes. La consellera ha destacat que preocupen especialment "la zona metropolitana de Palma i Vila".

Un dels punts que ha destacat la consellera de Presidència és que els turistes hauran de complir la normativa igual que els residents. De fet, ja fa setmanes que el Govern recalca això. I s'ha de recordar que ja fa dies que arriben milers de turistes a les Balears, sobretot a Mallorca. Segons ha indicat la presidenta del Govern, Francina Armengol, el passat cap de setmana es varen controlar 24.500 viatgers estrangers als aeroports illencs i 10.044 passatgers de l'Estat. Pel que fa a les platges i zones recreatives amples, el Govern les vigilarà mitjançant drons. En cas de detectar-hi aglomeracions, s'avisarà la policia o la Guàrdia Civil. Les platges urbanes es controlaran de manera especial.

Les sancions

Garrido ha advertit als infractors que no es lliuraran de pagar les multes, encara que no ha detallat quantes se n'han cobrat fins ara. El Govern ha tramitat 33.000 propostes de multa, 15.000 de les quals s'han despatxat, mentre que la resta encara s'han de revisar. La consellera ha explicat que hi ha entre 600 i 800 denúncies setmanals i ha indicat que es reforçaran els 13 inspectors que hi treballen a hores d'ara per agilitar-ne els tràmits. Del total, 10.926 denúncies s'han registrat a Mallorca; 2.772, a Eivissa; 1.294, a Menorca, i 298, a Formentera.

Curiosament, 1.215 denúncies s'han presentat contra establiments i 13.000, contra particulars, mentre que, dels 3,3 milions d'euros en multes que s'han tramitat, 2,5 milions corresponen a negocis i només 800.000, a particulars. Per illes, hi ha hagut 646 negocis i 9.980 particulars a Mallorca; 112 negocis i 1.192 particulars a Menorca; 262 negocis i 2.310 particulars a Eivissa; i 5 negocis i 223 particulars a Formentera. Poc més de 2 milions d'euros corresponen a sancions molt greus, 608.000 a greus i 660.000 a lleus. De tota manera, Garrido ha volgut remarcar que l'objectiu no és "recaptar", sinó "fer complir les normes", sobretot pel que fa als aforaments i la distància entre taules dels negocis de restauració, on tenen lloc "gran part dels incompliments".

La incidència acumulada

Per part seva, Patricia Gómez ha lamentat que la incidència acumulada a 14 dies "ja ha pujat a 60 casos per cada 100.000 habitants" a les Balears –a Mallorca és de 62 casos–, mentre que fa uns dies "estava per sota de 50". "D'aquí a una setmana, el més probable és que hi hagi un increment de casos. Els ciutadans saben el risc que corren i no ens podem confiar".

stats