Societat 24/04/2023

Marlaska, sobre la migració a les Illes: "Estam evitant un 40% de sortides irregulars des d'Àfrica"

El ministre de l'Interior ha destacat a Palma que "d'aquí a 15 o 20 dies" es coneixeran mesures "estructurals" sobre habitatges per a agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil

2 min
Fernando Grande-Marlaska, aquest dilluns a Palma.

PalmaEl ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha reconegut aquest dilluns a Palma que "estam vivint un lleuger increment de les entrades irregulars", en referència a la migració que arriba a les Balears, però ha tret importància a la situació. Segons Marlaska, "en el conjunt de la Mediterrània i l'Atlàntic estam evitant un 40% de les sortides irregulars des de la costa africana".

D'acord amb el ministre, aquestes dades són fruit de la "cooperació, no només dins l'àmbit de seguretat, sinó també del desenvolupament". Això permet "desarticular xarxes, evitar sortides i que migrants posin en perill la seva vida", ha apuntat. En qualsevol cas, ha insistit, "la política migratòria és de la Unió Europea".

La problemàtica de l'habitatge a les Balears

Marlaska també ha anunciat que "d'aquí a 15 o 20 dies" es donaran a conèixer algunes mesures "estructurals" per garantir el dret a l'habitatge dels agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil destinats a les Balears. Segons ha recollit Europa Press, aquestes propostes sorgeixen dels estudis que ha dut a terme el Ministeri, que tenen per objectiu saber quines infraestructures té l'Administració General de l'Estat per fer front a aquesta problemàtica.

En aquest sentit, ha aprofitat per reivindicar les mesures "conjunturals" que ja s'han pres, com ara el protocol subscrit entre el Govern, el Consell d'Eivissa i l'Ajuntament d'Eivissa, per a la construcció d'habitatges en un solar al costat de la comissaria d'Eivissa.

D'altra banda, el ministre no ha aclarit si es prendrà alguna iniciativa relacionada amb el plus d'insularitat, tot i que ha assenyalat que l'objectiu prioritari del govern espanyol és "fixar plantilla" de Policia Nacional i Guàrdia Civil a les Illes. A més, ha destacat que els sindicats i les associacions demanen, per fidelitzar personal, mesures de caràcter més laboral, com l'impuls de la carrera o la promoció.

Així, ha explicat que les demandes que ha rebut arran de les trobades a Eivissa i Mallorca estan relacionades amb la necessitat que les plantilles estiguin actualitzades a la realitat poblacional de les Balears i que el personal no opti a trasllats. D'aquesta manera, ha indicat que en aquest aspecte hi influeixen de manera significativa el preu de la vida i les dificultats d'accés a l'habitatge.

stats