MOBILITZACIÓ
Societat 25/08/2018

Les kellys exigeixen la jubilació anticipada

Quasi un miler de persones es manifesten a les Illes Balears contra l’explotació laboral i la sobrecàrrega de feina que pateixen les cambreres de pisos

Juanmi Mas
3 min
Les kellys exigeixen la                   jubilació anticipada

PalmaL’associació Kellys Unió Balear es va sumar ahir horabaixa a la mobilització en l’àmbit estatal per continuar lluitant per les millores laborals del col·lectiu format per les cambreres de pisos. Prop de 500 persones varen anar fins a la plaça d’Espanya de Palma per reivindicar i escoltar aquestes treballadores de les Balears, a més de donar-los suport. Una mobilització que també va tenir ressò a la plaça Vara de Rey d’Eivissa, amb més d’un centenar de persones, i a la plaça del Born de Ciutadella.

Les kellys varen ser escoltades en exposar diferents manifests per “donar a conèixer al govern de Pedro Sánchez que el conflicte continua vigent”. Entre les diferents peticions de les treballadores destaca el rebuig a l’externalització d’aquest servei, ja que consideren que els empobreix i afebleix. També volen que es reguli la sobrecàrrega de treball a la qual la majoria estan sotmeses i reclamen que s’avanci l’edat de jubilació. “Volem la jubilació anticipada perquè moltes de nosaltres feim fins a 30 habitacions diàries”, va comentar la presidenta de les les kellys, Mar Garcia.

Iago Negueruela

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, present a la concentració, considera que les expectatives per a la regulació de les cambreres d’hotels “són altes”. Entre altres coses, el conseller advoca pel reconeixement de les malalties professionals i pel fre de l’externalització dels serveis que succeeixen en alguns hotels. Per la seva banda, la directora general de Treball, Isabel Castro, va mostrar el seu suport a la causa i també va exigir que es reconeguin les malalties professionals, “perquè és just que la treballadora que ha emmalaltit rebi una compensació econòmica per això”. A més, Negueruela va recordar que manté reunions amb diferents col·lectius i associacions de manera periòdica “per solucionar els problemes laborals relacionats amb les cambreres de pisos dels hotels de les Balears”. En aquest sentit, les convocants varen deixar clar que la manifestació té com a objectiu “donar a conèixer al govern de Pedro Sánchez que el conflicte continua vigent”. Així mateix, varen recordar que Sánchez “ens va fer costat abans de ser president”.

A la mateixa hora a Vara de Rey, a Eivissa, Milagros Carreño, portaveu del col·lectiu de cambreres de pisos a les Pitiüses, reivindicava unes condicions de treball dignes. “Hem sortit al carrer per demanar als nostres governants que d’una vegada ens escoltin i prenguin les mesures necessàries perquè el nostre treball no sigui una càrrega insuportable”, va reclamar.

Actituds masclistes i humiliants

En el manifest, les cambreres de pis denuncien “les actituds masclistes i humiliants” que sofreixen a la feina; la bretxa salarial amb els seus companys -homes-; que no tenen dret a gaudir de la seva jornada de descans; que algunes han de perllongar la jornada de feina per acabar la tasca que els és imposada si no volen ser acomiadades”; el ritme “frenètic i inhumà”; una càrrega de treball que afecta la seva salut i “l’estrès constant” per la por de no fer-ho tot a temps. “No som màquines, però hem de dopar-nos per poder afrontar la nostra feina”, va exclamar la portaveu mentre les seves companyes assentien en silenci. També hi va haver temps per a l’autocrítica, “perquè totes ens hem d’ajudar i hem de denunciar”; no ens poden fer fora a totes”, comentava María José.

Les conseqüències de ser kelly

Segons Antonina Ricaurte, secretària i membre de Kellys Unió Balear, “els hotelers, per tal de vendre, tenen entre un 20% i un 35% de sobreocupació, cosa que suposa molta feina extra per a nosaltres”. Tendinitis, epicondilitis, luxacions d’espatla i inflamacions dels tendons són malalties no reconegudes que només la Seguretat Social cobreix; en canvi, “la mútua es desfà del problema afirmant que són problemes que sorgeixen amb l’edat”, explica Ricaurte. Les inflamacions dels tendons, per exemple, han de ser operades per evitar el dolor constant que els causen els moviments repetitius que fan treballant.

stats