Manifestació
Societat 25/04/2024

La manifestació de l'1 de maig reivindicarà millores salarials i la reducció de la jornada laboral

CCOO i UGT demanen que les bones xifres econòmiques es tradueixin en un benestar més gran per a les famílies

2 min
WhatsApp Image 2023-05-01 at 12.51.38.jpeg

Palma'Per la plena ocupació: menys jornada, millors salaris' és el lema que encapçalarà la manifestació de l'1 de maig encapçalada per UGT i CCOO. La mobilització reivindicarà la plena ocupació, la reducció de la jornada laboral i la millora dels salaris amb l'objectiu d'assolir un canvi d'enfocament en el model econòmic de les Illes. "Reclamam polítiques útils per millorar les condicions de feina, i també el nivell de vida dels treballadors", ha explicat el secretari general de CCOO a les Balears, José Luis García. Per altra banda, la gestora d'UGT a les Balears, Xisca Garí, ha recalcat que la manifestació "també ha de ser un crit per la pau i un clam d'exigència per al reconeixement de l'estat de Palestina".

Des de l'aprovació de la reforma laboral, set de cada deu treballadors signen contractes indefinits i les Balears han batut rècords d'ocupació amb més de 500.000 persones cotitzant el març, segons ha explicat Garí. Malgrat les bones xifres, la gestora d'UGT ha destacat que la bonança econòmica "no es tradueix en una millora del benestar familiar i social". "Els treballadors de les Illes viuen ofegats pels preus alts de l'habitatge, per jornades laborals llargues i intenses que impedeixen conciliar i pels sous baixos", ha insistit. Per posar fi a aquesta problemàtica, ambdós sindicats proposen la millora de la contractació a temps parcial, la digitalització i incorporació de la intel·ligència artificial, i el reforç de polítiques actives de formació amb perspectiva de gènere.

D'altra banda, Garí ha lamentat la manca de diàleg amb el Govern pel que fa a l'habitatge. Ambdós sindicats reclamen l'aplicació de la llei estatal d'habitatge per declarar les Illes zona tensionada. "És hora de posar fre al preu de l'habitatge, que enriqueix els especuladors i empobreix les famílies. Estam en un punt en què els assalariats d'aquestes illes han de dedicar 14 anys de sou íntegre a pagar un habitatge", ha insistit. Per la seva banda, García ha recalcat que, si la gent jove no té accés a l'habitatge, "no és per un problema generacional, sinó de repartiment de riquesa".

En l'àmbit dels serveis públics, UGT i CCOO demanen la implantació d'educació afectivosexual a les escoles i l'aplicació de tècniques d'igualtat que, segons la gestora d'UGT, "han patit retallades per culpa del govern de dretes". Al mateix temps, han aprofitat per demanar el vot per a les forces progressistes a les properes eleccions europees. García també ha assegurat que hi ha un "clima de polarització política" a escala estatal i que sembla que "s'està fent política on tot val". "Això duu a situacions insostenibles que passaran factura", ha sentenciat.

stats