Economia
Societat 10/04/2024

Quin hauria de ser el sou digne per viure a les Balears?

El sindicat considera que el salari de referència a les Illes hauria de ser de 1.983 euros

ARA Balears
2 min
El 15,7% de les treballadores donades d’alta a la Seguretat Social fan tasques relacionades amb la neteja.

Palma1.983,33 euros en 14 pagues: aquest és el salari de referència que s'hauria d'aplicar a les Balears perquè la ciutadania pugui tenir una vida digna i autònoma. Aquest sou que proposa CCOO és 430 euros superior al que cobraven de mitjana el 2022 els treballadors illencs: 1.554,64 euros. El sindicat ha presentat aquest dimecres l'informe Salari balear de referència. Una aproximació insularitzada, que ha elaborat en col·laboració amb la Fundació Intercoopera. El document incideix en una circumstància que es dona a les Illes: malgrat que l'economia creix, el PIB per càpita encara està a nivells anteriors a la pandèmia. Aquesta situació, segons ha remarcat el secretari general de CCOO a les Balears, José Luis García, genera "malestar" entre bona part dels treballadors, que cada vegada tenen més dificultats per accedir a un habitatge i fer front a les despeses més elementals, com la compra d'aliments, l'educació dels fills i el transport.

L'informe es basa en dades d'organismes oficials i privats –més pròxims a la realitat econòmica, segons el sindicat–, i té en compte les despeses habituals a les llars de les Balears i els sous que caldrien per cobrir-les. Si es considera la situació per illes, les diferències salarials poden arribar als 900 euros. Per exemple, a Formentera els treballadors haurien de guanyar 2.632,19 euros, seguits dels d'Eivissa (2.470,38 euros), Mallorca (1.933,33 euros) i Menorca (1.741 euros).

L'habitatge s'enduria un 50% del salari de referència

En aquests moments, l'habitatge suposa un 57,4% del salari a Eivissa, un 54,92% a Formentera i un 48% a Menorca. En aquest sentit, García ha assegurat que "el mercat laboral s'està regulant per l'habitatge". "És el principal problema econòmic que tenim a la nostra comunitat", ha afegit.

Una altra qüestió que suposa la despesa d'un 11% del salari dels treballadors és l'alimentació, motiu pel qual CCOO estudia propostes per millorar els efectes de la inflació en aquest sector. Pel que fa al transport, la secretària d'Ocupació i Política Sectorial de CCOO, Maria Àngels Aguiló, ha destacat el "poc ús dels mitjans públics a les Illes", encara que el sector reclama el 9% del sou i els formenterencs hi destinen un 15%.

Per altra banda, Aguiló ha recalcat que a l'hora d'implantar un sou "s'ha de tenir en compte el cost de vida del territori". Per això, els treballadors de Formentera necessiten, de mitjana, 36.850 euros per pagar les despeses anuals; 34.585 euros, els d'Eivissa; 27.066 euros, els de Mallorca, i 24.375 euros els de Menorca. Amb aquestes dades, el secretari general ha constatat que els salaris actuals són "insuficients" i que "la gent no arriba a final de mes", la qual cosa genera un "malestar" amb la situació laboral.

El sindicat planteja solucions com la construcció de més habitatge públic, l'aplicació de la Llei d'habitatge pròpia del territori i demanar la declaració de les Balears com a zona tensionada, a més de la millora i el foment del transport públic o l'ampliació de polítiques socials com la Renda Social Garantida.

stats