Societat 19/03/2020

Una parella mallorquina, atrapada a l'aeroport de Costa Rica pel coronavirus

Pere Josep Bauzà Ferrer i Catalina Maria Moyà Salom: "Som a l’aeroport de San José. No podem entrar al país i Iberia no ens dona cap solució"

Ara Balears
2 min
Un fotografia de Pere Josep Bauzà Ferrer i Catalina Maria Moyà.

Palma"Som dos mallorquins que el 29 de febrer iniciàrem un viatge cap a Costa Rica i Panamà que, com us podeu imaginar, s'ha vist finalment afectat per l'epidèmia de coronavirus". Així comença la carta de Pere Josep Bauzà Ferrer i Catalina Maria Moyà Salom, dos dels 80.000 europeus als quals la Covid-19 ha agafat fora de les fronteres espanyoles. El tancament de l'espai aeri i marítim i el tancament de les fronteres que s'han duit a terme per intentar evitar la propagació del coronavirus ha fet que molts mallorquins que estaven de vacances tinguessin problemes, no només per tornar a l'illa, sinó també per sortir del país on estan.

Catalina és metgessa i en Pere és empresari i regidor de MÉS i el 13 de març, davant l'empitjorament de la situació, varen anar a les oficines d'Iberia per avançar el seu vol, que en un principi havia de sortir el 16 de març de Panamà a Madrid i d'allà a Mallorca. "Ens varen dir que no ens podien avançar el vol, que ens posàssim tranquils i que segur que no hi hauria cap problema per volar el 16 de març". Només un dia després de demanar el canvi, les fronteres de Panamà amb Europa es varen tancar i els varen cancel·lar el vol.

Després de telefonar a l'ambaixada espanyola i tornar a parlar amb Iberia per explicar que ella és metgessa i havia de tornar al país per ajudar, la companyia els donà un vol per al 18 de març de Panamà a Costa Rica (un dels pocs llocs on encara hi ha connexions amb Europa) i d'allà cap a Mallorca.

Aquest dijous, quan havien d'agafar el vol cap a Costa Rica, es varen trobar que la companyia que opera aquest trajecte no és Iberia, sinó Copa Airlines. "Iberia ha abandonat aquest aeroport i nosaltres no podem contactar amb ningú de la nostra companyia", assegura la parella. A Panamà els varen agafar les maletes i els varen dir que anirien directament a Mallorca, però quan demanaren per treure els bitllets de Costa Rica a Mallorca, els digueren que no podia ser, que ho demanassin en arribar a l'aeroport de Sant José.

Una vegada allà, els digueren que el seu bitllet per tornar a Mallorca estava cancel·lat i que havien de tornar a Panamà, ja que tampoc poden sortir de l'aeroport de San José per la pandèmia del coronavirus. "Som a l’aeroport de San José. No podem entrar al país i Iberia no ens dona cap solució", expliquen, i denuncien que estan dormint davant el mostrador "perquè tot d'una que vingui algú demanarem que ens donin una sortida". El pitjor, segons la parella, és que "Iberia intenta fer-nos responsables de la situació" i els diuen que "ens n'hauríem d'haver preocupat més".

stats