Sant Antoni
Societat 11/01/2023

Magdalena Pérez, una santantoniera de vena que és la primera dimoni de Manacor

El Patronat de Sant Antoni i l’Assemblea Antipatriarcal mantenen en secret fins al darrer moment la identitat de la primera dona a formar part de la colla

2 min
Magdalena Pérez vestida de dimoni.

PalmaTot i que amb la cara tapada, en sortir del Conservatori Municipal de Música, els de més a prop (amics i familiars) l’han reconeguda per la manera de caminar. La jove Magdalena Pérez, manacorina resident a Catalunya des de fa anys, ha estat la primera dona a ballar amb la colla de dimonis de Manacor.

Moments abans, mentre els dimonis es vestien dins el conservatori, Magdalena es retratava amb son pare i la seva germana, alhora que els músics començaven a sonar.

"N’estic molt content, jo, que Magdalena sigui la primera a fer de dimoni. És una santantoniera de vena, perquè només tenia tres anys i ja me l’enduia a veure els dimonis. I quan va ser més gran, jo dic que ella colgava els dimonis, perquè hi era fins al darrer moment del darrer ball", explicava emocionat Marià Pérez, pare de Magdalena.

La jove resideix a la ciutat de Terrassa, i fa feina de professora de Tecnologia a un institut públic de Sabadell. Viu a Catalunya des que, en haver acabat a l’institut, es desplaçà a Girona per estudiar Enginyeria de Materials.

"Fa just unes hores que ha arribat a Manacor i jo l’he anada a cercar a l’aeroport. Demà la hi tornaré a acompanyar, perquè té feina i hi ha de ser", afegia Marià.

Sobre si anomenar-la dimoni o dimònia, Marià ha repetit el que l'Assemblea Antipatriarcal ha manifestat aquests dies en saber-se que una dona faria part de la colla. "En veure un dimoni amb la careta i el vestit posat pot ser qualsevol, no saben qui hi ha davall. Per això trob que allò correcte és dir un dimoni", ha argumentat el progenitor de Magdalena.

"Visca Sant Antoni, visca el dimoni, visca la dimònia", ha cridat un dels assistents a la sala del Conservatori on la colla es preparava per sortir, i la gent ha respost "Visca" de manera tímida.

Un cop la colla ha sortit al carrer, s’ha format un passadís per veure els dimonis passar. "N’estic molt contenta, de veure na Magdalena fer de dimoni, i això és una cosa que han d’agrair a totes les dones que ho han reivindicat", comentava la mare de Magdalena, mentre tothom esclafia amb mamballetes.

stats