Societat 02/07/2021

Les macrobotellades de Sant Joan posen en risc la temporada turística

Alguns hotels han registrat un 20% de cancel·lacions a causa de l’augment de contagis i adverteixen de la complexitat de la situació

Ivan Martín
4 min
Gran part de la població de Ciutadella du mascareta de manera voluntària després de la notícia del macrobrot.

CiutadellaEra d’esperar. Aquesta és la frase més repetida pels menorquins que encara no entenen la permissivitat a Ciutadella durant la setmana de Sant Joan, un descontrol que ha desembocat en una onada de contagis del covid-19 que supera amb escreix les pitjors dades de positius des de l’inici de la pandèmia. A les conseqüències sanitàries cal afegir-hi les econòmiques, perquè ja comencen a traduir-se en format de cancel·lació de reserves hoteleres. Segons ha pogut saber l’ARA Balears de diversos establiments de la planta d’allotjament de l’illa, la caiguda de les reserves se situa al voltant d’un 20%, una xifra que dificulta la viabilitat de la temporada. “He perdut 24.000 euros en dos dies. La gent no és conscient del que hi ha en joc. La setmana que ve dos treballadors entraran en un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO)”, explica el director d’un aparthotel que prefereix mantenir l’anonimat. 

També hi ha preocupació en el sector de la restauració. El president de l’Associació d’hostaleria de la CAEB, José Bosch, avisa: “No podem tornar enrere i cal exigir responsabilitats. És intolerable el que ha succeït, i després de tots els esforços consentir el que s’ha consentit és una temeritat pel risc que representa per a tota la societat. En la mateixa línia s’expressa el president de l’Associació de comerciants de Menorca, Vicente Cajuso: “És indignant que hagi passat el que tots sabíem. Ens jugam la temporada turística i tenc por que tot se’n vagi a fer punyetes i el govern britànic retrocedeixi amb les Balears”. 

Al tancament d'aquesta edició, Menorca acumulava 369 casos actius per coronavirus, 362 dels quals estan en seguiment per les Unitats Volants d’Atenció al Coronavirus (UVAC), mentre que sis persones estan ingressades a planta de medicina interna i una a la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’hospital Mateu Orfila de Maó. Més de la meitat de nous contagis s’estan diagnosticant a Ciutadella, la majoria entre 16 i 21 anys. La incidència acumulada a 14 dies se situa en 283,4 casos per cada 100.000 habitants, mentre que a 7 dies es troba a 261,4 casos per cada 100.000 habitants.

Una de les veus més autoritzades i que ha deixat clar el que representen les macrobotellades i les aglomeracions de Sant Joan és l’epidemiòleg de l’Àrea de Salut de Menorca, Maties Torrent, qui considera que la propagació dels contagis és una “hecatombe” i preveu “dies molt durs” a Ciutadella. Torrent ha lamentat les imatges del Pla. “Vaig sentir vergonya, indignació, preocupació i tristor per la falta de responsabilitat i solidaritat”, recorda, i ha posat damunt la taula la possibilitat de regular la massificació. “Si genera problemes, calen solucions perquè reconduir la massificació és extremadament difícil. S’hauria d’haver previst i hi ha faltat contundència. Per quin motiu no podem controlar la gent que arriba a l’illa per Sant Joan”, es demana.

Assumpció de responsabilitats

Lluny de reaccionar amb agilitat i fent autocrítica d’una situació en què s’han vist sobrepassats, el Consistori de Ponent ha demanat a la Conselleria de Turisme del Govern balear que actuï contra les empreses o agències de viatges que han emprat una publicitat enganyosa de les festes de Sant Joan per traslladar joves a la ciutat. 

En un comunicat en el qual en cap moment no es desprèn una mínima assumpció de responsabilitat, la institució afirma que enguany la festa ha posat al descobert altres problemàtiques, com la promoció del turisme d’excessos, l’arribada de menors mallorquins i catalans no acompanyats, a més del vincle de les celebracions patronals amb l’alcohol i les drogues, un fet que, per cert, recull des de fa anys la memòria del servei de drogodependència del Consell de Menorca.

Ciutadella viurà aquest dilluns a les 19.00 hores el ple extraordinari i urgent a petició del PP. Tant aquesta formació com Ciutadans escoltaran les explicacions de l’equip de govern, que, recordem, anuncià abans de la setmana de Sant Joan un increment del 30% d’efectius de la Policia Local i un reforç de 25 agents de la Policia Nacional procedents de Mallorca. En cas de no convèncer, escenari molt probable, la petició de dimissions serà un fet. 

Actitud a les macrobotellades

Ana és una jove de 18 anys que ha donat positiu i es troba a l’hotel covid de l’Arenal d’en Castell. Arribà a l’illa el 21 de juny amb set amics per celebrar el final de curs. La indisposició d’una amiga seva despertà les alarmes i a partir d’aquí els fets s’han desencadenat. “Quan havíem d’abandonar la casa on estàvem, ens van comunicar el resultat i quatre van tornar a Catalunya a fer la quarantena, i nosaltres tres aquí”, explica una afectada jove que reconeix la participació en les macrobotellades del Pla. “Tothom anava sense mascaretes i hi havia molta gent concentrada, era com un espai lliure de covid. De cinquanta companys de classe, vint han donat positiu a l’arribada”, explica. D’altra banda, diu que estan molt ben ateses, constantment en contacte amb els professionals sanitaris, i “ens donen molt de menjar”. 

Però no només hi havia jovent català i mallorquí. Els menorquins també van fer festa. Aquest és el cas d’un dels membres de la cotxera on es van reunir desenes de joves els dies 23 i 24. “Un amic va convocar alguns components de la Banda de Música de Ciutadella per fer un poc d’ambient, tot i que ens va fugir de les mans”, reconeix un afectat estudiant que en veure les imatges lamenta les conseqüències. “N’estic penedit i va ser un greu error, es va acumular gent per tot el carrer i ara toca assumir-ne la responsabilitat”, reconeix. El jove està confinat a casa seva i amb la sensació de culpabilitat per contribuir a la propagació del virus. La Policia Local en aquest cas va actuar i va procedir a dissoldre els participants a la festa i al tancament de la cotxera.

stats