Societat 22/02/2021

Ariany, Llubí, Puigpunyent, Sant Antoni i Vila es mantenen en risc extrem pel covid-19

Salut comunica una mort més i 29 contagis de coronavirus en un dia

ARA Balears
3 min

PalmaNomés queden cinc municipis a les Balears amb una incidència acumulada a 14 dies de casos de coronavirus que correspongui amb el nivell 4 o de risc extrem de l'escala del Govern. Tres són pobles de Mallorca –Ariany, Llubí i Puigpunyent– i dos més són poblacions d'Eivissa –Vila i Sant Antoni de Portmany–. Eivissa és el municipi amb la incidència més alta (381 casos per cada 100.000 habitants), seguit d'Ariany (345) i Llubí (309). Així ho indiquen les dades que ha fet públiques la Conselleria de Salut de les Balears, actualitzades amb data d'aquest diumenge. Pots consultar la incidència acumulada del virus a les Illes, municipi per municipi, en el següent mapa:

En tan sols set dies l'evolució s'ha notat molt, especialment a Eivissa, Formentera i Mallorca. Dilluns de la setmana passada a la pitiüsa gran només Sant Joan de Llabritja s'escapava del nivell 4 de risc, i ara de fet ja és al nivell 2. A Mallorca la diferència també és ben visible, Formentera ha passat a nivell 2 i a Menorca cap municipi supera aquest estadi.

El Govern va establir una escala de risc sanitari que estableix una zona en el nivell 0 o situació de prevenció quan té, entre d'altres factors, una IA14 de fins a 25 casos per 100.000 habitants, en nivell 1 o situació de control entre 25 i 50 casos, en nivell 2 o risc mitjà quan té una incidència d'entre 50 i 150 contagis, en nivell 3 o de risc alt entre 150 i 250 casos i en nivell 4 o de risc extrem per sobre de la taxa dels 250 contagis. Cal dir que, tot i que són les incidències les que marquen l'escala del Govern, no només és la incidència la que determina les restriccions que es prenen. Hi ha altres variables molt importants que entren en joc. I són, especialment, l'ocupació de les unitats de cures intensives i la incidència de contagis a partir dels 65 anys, que és l'edat en què es comença a ser més vulnerable al virus.

Descongestió a les UCI

En tot cas les dades indiquen que la pandèmia continua amb tendència a la baixa a les Balears. Aquest dilluns els hospitals illencs atenen 65 pacients a l'UCI, cinc malalts menys que ahir. Per contra, augmenten els ingressos a planta, on hi ha 153 persones amb covid-19, set més que aquest diumenge. En la darrera jornada, Salut ha fet 1.380 proves diagnòstiques –entre PCR i tests d'antígens– i ha detectat 29 persones infectades. La taxa de positivitat ha estat d'un 2,1%, per davall del llindar que marca la Unió Europea per tenir la pandèmia controlada (4%). A més, s'ha notificat una mort més. Els casos actius continuen de baixada i aquest dilluns se'n registren 3.400 (93 menys que ahir). Amb tot, des de l'inici de la pandèmia, les Illes han notificat al Ministeri de Sanitat 55.765 contagis i 683 defuncions per covid-19. En el darrer dia, els centres hospitalaris han donat dues altes i l'Atenció Primària, 191.Per illes, s'han localitzat 37 contagiats a Mallorca, 2 a Eivissa i cap a Menorca i Formentera.

A les residències de gent gran, els contagis continuen caient. Ara com ara, en aquests centres hi ha 15 usuaris i 19 professionals amb infecció activa. Pel que fa el conjunt dels sanitaris, n'hi ha 55 de contagiats i un total de 127 en aïllament per contagi confirmat o sospita d'infecció.

Fins a aquest dilluns un total de 20.995 persones ja han rebut les dues dosis de la vacuna del coronavirus a les Illes Balears. Fins ara, la Conselleria ha rebut 63.000 vaccins –entre els de Pfizer, Moderna i AstraZeneca– i n'ha administrat 56.110, el 89% del total. Per illes, se n'han posat 45.473 a Mallorca, 4.564 a Menorca, 5.761 a Eivissa i 312 a Formentera. Cal recordar que el Govern preveu començar a vacunar el personal essencial –docents, policia i cossos d'emergència– i majors de 80 anys a partir de mitjan març. El primer grup serà immunitzat als punts de vacunació massiva de la seva zona i en el cas de la gent gran, als seus centres de salut. 

stats