Societat 27/03/2018

L'Aviba demana criteris més estrictes per al lloguer vacacional

L'entitat ha advertit que el foment de la pressió turística a l'interior de l'illa serà "irreversible"

Efe
2 min
Turistes , maletes , lloguer vacacional. / ISAAC BUJ

PalmaL'Agrupació Empresarial d'Agències de Viatges de Balears (Aviba) ha demanat aquest dimarts al Consell de Mallorca que estableixi criteris més estrictes en el lloguer vacacional amb l'objectiu d'evitar que es deteriori la qualitat del turisme.

L'Aviba ha advertit que el foment de la pressió turística a l'interior de l'illa serà "irreversible". En les al·legacions presentades al projecte inicial per delimitar les zones aptes per a la comercialització d'estades turístiques en habitatges d'ús residencial a Mallorca, ha denunciat que el fet de promoure aquesta iniciativa en municipis de l'interior de l'illa pot ser perjudicial perquè "pot provocar que perdin la idiosincràsia i la identitat que els fa únics i per les quals mereixen ser visitats".

A més, podria augmentar el preu del lloguer per als residents i podria causar inversions immobiliàries exclusives per a turistes, segons que ha alertat Aviba en un comunicat. pel que fa al plantejament del decret per contribuir a conservar i mantenir les edificacions existents, la patronal d'agents de viatges considera que solament ha de beneficiar els habitatges unifamiliars de caràcter tradicional.

Aviva ha explicat que la zonificació plantejada pel Consell de Mallorca es basa en les dades turístiques conjunturals recents, que no són reals perquè deriven de la crisi turística d'altres destinacions, com es el cas del nord d'Àfrica o Turquia. "Vivim en una 'bombolla' turística que es desinflarà quan es normalitzi la situació d'aquests països. Si es desenvolupa un pla d'habitatges vacacionals en sòl rural en un context irreal estarem fomentant una pressió turística que serà irreversible", ha alertat l'entitat.

A més, Aviba s'oposa al lloguer en habitatges plurifamiliars, ja que interessa a turistes que cerquen abaratir costos, amb un poder adquisitiu i consum menor, la qual cosa "contradiu les polítiques dirigides a un turisme de qualitat i pot generar els anomenats 'pisos pastera', com ja passa a grans ciutats com Barcelona o Madrid".

La patronal considera que el lloguer en plurifamiliars dificultarà l'accés a l'habitatge als residents i alerta que implicarà una pèrdua de la qualitat. Així, Aviba ha explicat que les explotacions turístiques estan obligades a complir uns requisits molt estrictes que no s'apliquen als edificis residencials i ha posat com a exemple la normativa contra incendis.

Atès que el turisme en habitatges posa fi als principis d'ús exclusiu i unitat d'explotació, Aviba considera que "seria raonable que el decret de zonificació tingués uns criteris més estrictes". La patronal d'agències de viatges demana al Consell de Mallorca "restringir més els criteris en els habitatges plurifamiliars que en els unifamiliars i en les zones saturades que en les no saturades".

En concret, plantegen que en litoral saturat i en pobles amb pressió turística, on el decret permet el lloguer 60 dies l'any, s'excloguin els mesos de juliol i agost per evitar la pressió. A més, defensen que als habitatges plurifamiliars amb saturació no haurien de permetre-s'hi les estades vacacionals i, en les zones no saturades, només els 60 dies de novembre a març. Pel que fa als habitatges unifamiliars, demanen que es permeti durant 60 dies, de novembre a març.

stats