Tribunals
Societat 15/06/2023

En llibertat provisional el batle de Sant Josep i quatre detinguts més en el cas urbanístic

La Guàrdia Civil va escorcollar aquest dimarts l'Ajuntament de Sant Josep i altres punts de l'illa en un operatiu que continua sota secret judicial

ARA Balears
2 min
Diversos cotxes de la Guàrdia Civil a l'Ajuntament de Sant Josep, aquest dimarts.

PalmaLa titular del jutjat d'Instrucció número 3 d'Eivissa ha deixat en llibertat provisional els cinc detinguts per la trama urbanística de Sant Josep, entre ells el batle socialista en funcions del municipi, Ángel Luis Guerrero, segons ha informat Europa Press. El Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) ha comunicat aquest dijous que havien passat a disposició judicial. Tots estan investigats per presumptes delictes contra l'ordenació del territori, prevaricació i suborn.

Cal recordar que la Guàrdia Civil va escorcollar aquest dimarts l'ajuntament de Sant Josep i altres punts de l'illa en un operatiu que continua sota secret judicial. Juntament amb Guerrero, els agents van arrestar la lletrada municipal d'Urbanisme, dos advocats externs, així com un constructor i un aparellador, aquest darrer d'Alacant.

L'operació investiga presumptes irregularitats en construccions de Cala Bassa, els Cubells i Cala Vedella. L'advocat de Guerrero, Josep María Costa, ha explicat que el seu defensat s'ha acollit al dret de no declarar, tenint com a única mesura cautelar la d'haver-se de presentar dia 1 de cada mes als jutjats.

El lletrat ha destacat també que existeix una investigació sobre determinats expedients administratius que afecten l'àrea d'Urbanisme, per la qual cosa s'enfronta a un possible delicte contra l'ordenació del territori o inclús prevaricació per part d'alguns dels investigats.

Prohibició de sortir d'Espanya

Així mateix, Costa ha afirmat que aquest dijous han fet tots els tràmits necessaris per aconseguir la llibertat del batle en funcions, per la qual cosa no ha consultat l'expedient relatiu al cas, i ha indicat que el seu client, igual que la resta, s'ha negat a declarar "exercint un dret constitucional, com és el dret a la defensa i no hi ha defensa amb un secret de sumari".

A més, altres lletrats han informat que una de les advocades detingudes, Carla García, té prohibit sortir d'Espanya. Tant ella com una altra de les arrestades "estan molt tranquil·les amb la seva actuació", han assegurat.

Per la seva banda, Pedro Mesquida, l'advocat del constructor investigat, ha explicat que, en aixecar-se el secret de sumari, estudiaran exactament de què es tracta el cas. "El meu client el que feia era actuar com a constructor i les llicències se les encarregava als arquitectes i al despatx jurídic d'advocats", ha assenyalat. Segons Mesquida, ara s'està "a l'inici", i ha afegit que "abans de declarar, s'ha de conèixer exactament de què se'ls acusa". "El meu client tenia molts clients i hi ha molts projectes i llicències. Totes sempre s'han atorgat i puc assegurar que no ha fet cap pagament", ha remarcat.

stats