Societat 17/11/2014

L'Audiència Nacional cita Coca-Cola i els sindicats per tancar la resolució de l'ERO

La multinacional s'obre a millorar les indemnitzacions als acomiadats després de la sentència que va declarar l'ERO nul

Europa Press
2 min
Caravana contra el tancament de Coca-Cola

MadridL'Audiència Nacional citarà aquest dilluns 17 de novembre Coca-Cola Iberian Partners i els sindicats CCOO, UGT i CSIF per abordar la resolució sobre l'execució provisional de l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) de l'empresa, que és l'embotellador únic de la multinacional a Espanya. L'ERO, que va afectar 1.190 treballadors, va ser declarat nul fa uns mesos i l'empresa va recórrer la sentència mentre, en paral·lel, obria un procés negociador amb els sindicats.

Segons fonts jurídiques consultades per Europa Press, a la vista d'aquest dilluns les parts defensaran les seves postures sobre l'execució de l'expedient a l'espera que el Tribunal Suprem es pronunciï sobre el recurs presentat per la multinacional. L'ERO va comportar el tancament de quatre plantes (Alacant, Palma, Fuenlabrada i Astúries) i la retallada de prop de 1.200 llocs de treball.

En concret, les parts oferiran punts de vista oposats sobre l'execució provisional de la sentència de l'Audiència Nacional en no haver arribat a cap acord per les diferències existents en el seu contingut, així com per la complexitat jurídica.

Les mateixes fonts han explicat que mentre els sindicats defensaran la tornada dels treballadors als centres de producció, independentment de la resolució del Suprem, la multinacional optarà per defensar la seva proposta presentada al mes de juliol, en la qual s'aportaven millores en prejubilacions i en propostes de recol·locació.

Després d'escoltar les parts, l'Audiència Nacional ha de dictar la seva resolució sobre l'execució de l'ERO, que podria conèixer-se en un termini mínim d'una setmana i un màxim d'un mes. No obstant això, fonts sindicals han precisat a Europa Press que la resolució es podria arribar a conèixer el mateix dilluns.

Els sindicats esperen que "ordeni la readmissió i s'elaborin els salaris de tramitació" dels treballadors afectats per l'ERO de la multinacional de refrescos.

A més, les mateixes fonts confien que si té èxit l'execució, el més lògic seria que "l'empresa readmeti els treballadors amb les mateixes condicions amb què treballaven abans".

Propostes de millora als empleats

Coca-Cola Iberian Partners va presentar al mes de juliol als sindicats una nova proposta en la qual es van aportar millores, però que els sindicats van tornar a qualificar d'insuficients. La proposta presentada per l'embotellador únic ofereix mantenir l'ocupació a 80 dels 236 treballadors de la planta de Fuenlabrada i possibilitats de trasllat per a la resta.

Els treballadors acomiadats podran acollir-se a mesures de sortida incentivada, amb prejubilació als 56 anys i baixa indemnitzada de 45 dies per any de servei, amb un màxim de 42 mensualitats més 10.000 euros lineals. En tot cas, es garanteixen dues anualitats.

Per als treballadors majors de 56 anys que s'hagin acollit voluntàriament a les mesures de prejubilació ofertes es milloren les condicions: el 80% del salari –de 56 a 59 anys– i el 90% del salari net –entre 60 i 64 anys.

Pel que fa als trasllats, els treballadors també podran acollir-se a una sortida indemnitzada –45 dies per any treballat, amb un màxim de 42 mensualitats, descomptant-los els ajuts rebuts pel trasllat.

Els treballadors traslladats podran triar entre mantenir el seu actual salari, com a condició més beneficiosa, o l'opció de compra de drets. A més, comptaran amb preferència per accedir a places fixes que sorgeixin en el seu lloc d'origen, sempre que compleixin amb les condicions d'idoneïtat per al seu exercici.

Finalment, els treballadors amb trasllat geogràfic majors de 54 anys d'Alacant, Colloto i Palma de Mallorca podran optar als seus centres d'origen per realitzar tasques de caràcter comercial i de reposició.

stats