Societat 28/05/2020

Salut destaca que els contagis a les Balears són "casos puntuals" i no estan relacionats

La Conselleria ha informat que en un dia s'han detectat sis nous casos de coronavirus i no s'ha registrat cap mort

Ara Balears
2 min
Gent agafant mascaretes a la Intermodal

PalmaEls nous casos de covid-19 a les Balears dels darrers dies són "escassos, puntuals i no estan relacionats entre ells". Així ho ha dit el portaveu de la Conselleria de Salut en la gestió de la crisi del covid-19, Javier Arranz, durant la seva compareixença.

"Tenim uns quatre o cinc casos diaris des de la setmana passada, són un degoteig, són casos puntuals no associats entre ells", ha dit Arranz, que ha indicat que els esforços es dirigeixen a la detecció de possibles brots o agrupacions de casos que puguin posar en alerta els serveis sanitaris. Tot i això, Arranz ha assegurat que de moment a les Balears no s'ha detectat "cap brot d'aquest tipus", amb el sistema de rastreig de contactes en marxa des de fa dues setmanes.

Arranz ha explicat que des que es fan proves de detecció PCR a Atenció Primària, des de l'11 de maig, s'han dut a terme prop de 900 proves, s'han detectat 113 casos positius i s'està fent seguiment a 431 persones en el conjunt de les Balears com a contactes estrets d'aquests contagiats.

Actualment a les Illes hi ha 209 casos actius de coronavirus, d’acord amb les dades que el Servei Balear d’Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública i Participació ha tramès al Ministeri de Sanitat, és a dir, quatre menys que aquest dimecres. A més, el darrer dia s'han curat deu persones i, en total, ja hi ha 1.630 persones que han superat la malaltia. La Conselleria ha informat que no s'ha notificat cap defunció més i que s'han detectat sis casos nous de la malaltia. En total, han mort 224 persones i 2.063 s'han contagiat.

En aquests moments a Mallorca hi ha 90 persones hospitalitzades, 21 de les quals es troben en unitats de cures intensives. A Menorca, hi ha 3 persones hospitalitzades i una a l'UCI i a Eivissa hi ha 17 persones hospitalitzades i 4 a l'UCI.

Arranz ha explicat que als laboratoris públics de les Illes Balears ja s'han fet més de 100.000 proves per detectar el covid-19, 77.848 PCR i 22.444 proves d’anticossos, segons ha informat la Conselleria de Salut en un comunicat.

D'ençà que va començar l'epidèmia, s'han detectat 357 casos positius entre els professionals que fan feina als centres sanitaris, un 17,3% dels 2.063 casos de covid-19 que s'han detectat en total a les Illes amb prova PCR fins ara. De tots aquests casos, a hores d'ara hi ha 50 professionals sanitaris que són positius actius, xifra que representa un 0,3% dels 16.000 professionals que fan feina a la sanitat de les Illes Balears.

Pel que fa a la situació a les residències de gent gran, l'especialista ha explicat que la corba de morts en aquests centres "s'ha aplanat, està a un nivell molt baix" i ha recordat que els casos actius "s'allunyen cada vegada més dels casos curats". En les darreres hores els centres no han notificat cap contagi nou ni entre els usuaris ni entre els treballadors. A hores d’ara, hi ha 48 usuaris amb el contagi actiu, tots traslladats a centres hospitalaris, 211 han superat la infecció i 88 han mort.

En el cas dels treballadors, 29 continuen contagiats i 136 s’han curat. Quant a les residències per a persones amb discapacitat, no s’ha notificat cap cas nou de covid-19 i ja s’ha registrat una curació total entre els treballadors.

stats