Societat 17/04/2020

Un laboratori mallorquí enllesteix un test PCR amb resultats en 30 minuts

Les proves d’aquest tipus per detectar el coronavirus ara requereixen, com a mínim, un dia

Kike Oñate
4 min
Un laboratori mallorquí enllesteix un test PCR amb resultats en 30 minuts

PalmaTres investigadors del laboratori que el grup farmacèutic Labo’Life té a Consell estan desenvolupant un nou test per detectar el coronavirus que seria igual o més fiable que el PCR, i, alhora, molt més ràpid i fàcil d’usar. En 30 minuts se’n podrien tenir els resultats, quan ara es necessiten un o dos dies, i si el pacient té molta càrrega vírica només caldrien deu minuts per saber si està contagiat de covid-19. La prova, a més, no s’haurà de fer en un espai amb equips científics i personal especialitzat, segons explica Jaume Bassa, que és l’investigador principal i director de diversificació biotecnològica de Labo’Life. D’altra banda, un altre grup de científics de l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (Idisba) elabora un test diferent del PCR que seria deu vegades més econòmic i molt precís.

La tècnica que estan desenvolupant els membres de Labo’Life es diu PCR LAMP i és una variant de PCR, que actualment és la prova de referència en el diagnòstic del virus. Els principals inconvenients que té ara aquest test és que tarda unes hores a obtenir els resultats i es necessita personal especialitzat i laboratoris especialment equipats per fer-la. Bassa apunta, però, que el procés complet per recollir la mostra, transportar-la i fer l’anàlisi pot tardar un o dos dies. En canvi, el nou test no necessitaria res d’això i simplificaria molt la tasca dels sanitaris. El kit de diagnòstic estarà format per quatre tubs amb un contingut de color rosa que passarà a ser groc si el pacient té coronavirus. A tots els recipients s’hi afegirà una mica d’aigua, que es barrejarà amb la resta de reactius. L’aigua estarà a temperatura ambient però s’incubarà a 65 graus fins que doni positiu o negatiu durant un temps màxim de 30 minuts.

Un dels tubs contindrà ARN del covid-19, reactius i aigua. Aquest sempre haurà de donar positiu i, si no ho fa, voldrà dir que hi ha hagut algun problema. Un altre tub amb reactius i aigua servirà per descartar que s’hagi pogut contaminar de coronavirus l’envàs, per exemple, a través dels guants, i haurà de donar negatiu. El tercer tub també durà reactius, aigua i la saliva del pacient. Aquest serà el que determinarà si està infectat o no, mentre que la resta serviran per comprovar que la prova sigui correcta. El darrer tub tindrà reactius, ARN del virus, aigua i saliva. Si no dona positiu serà perquè la mostra està alterada per un medicament que hagi pres el malalt.

El director recorda que fa un any que investiguen un test per detectar el virus d’Epstein-Barr, que provoca mononucleosi infecciosa, també coneguda com a malaltia del petó. Molta gent és portadora d’aquest virus, que resta ‘adormit’ dins el cos, però, si les defenses de la persona portadora baixen, pot actuar i complicar altres malalties. La pandèmia de covid-19 ha fet que l’equip ampliï la recerca i treballen paral·lelament perquè el test també pugui detectar el coronavirus. Bassa espera que la situació actual acceleri la investigació perquè a final de setembre puguin tenir els resultats. Si aconsegueixen una subvenció per part de l’Institut de Salut Carlos III de Madrid i el Govern balear, preveuen incorporar dues persones més al projecte i accelerar-ne el procés. Una vegada el kit s’hagi posat a prova amb mostres de pacients i s’hagi comparat amb altres que ja estiguin al mercat, tenen intenció de comercialitzar el nou producte a Europa.

Un test més barat i precís

Un grup de científics de l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (Idisba) està elaborant un nou test mèdic que seria deu vegades més barat que el PCR però alhora molt precís en el moment de detectar casos de coronavirus. Aquest mètode permetria descongestionar el sistema de diagnosi de pacients als hospitals i fer un seguiment dels infectats que estiguin a l’UCI, segons explica el coordinador del projecte, Roberto de la Rica. En unes setmanes tindran els resultats de la investigació, que va començar el juny del 2019 amb l’objectiu de detectar un bacteri que afecta especialment les persones que pateixen la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC), associada al consum de tabac. De la mateixa manera que l’equip de Labo’Life, aquest grup també ha decidit ampliar la recerca perquè el test pugui detectar el coronavirus.

Malgrat que a vegades pugui fallar, la prova PCR és la millor tècnica per detectar el covid-19 perquè és “molt sensible”, comenta qui també és corresponsable del Grup Multidisciplinari de Sèpsia de l’Idisba. “El nostre test, però, serviria per donar una alternativa i oferir més eines de detecció”, diu, i afegeix que el mètode que investiguen es podria fer servir paral·lelament per evitar la saturació a l’hora de diagnosticar casos als hospitals. També permetria fer un seguiment dels pacients que són a l’UCI i veure si milloren. El coordinador comenta que les mostres de moc solen ser molt sòlides i “atrapen” les proteïnes virals, fet que dificulta la detecció dels virus. El nou mètode que proposen, en canvi, pot dissoldre les mostres amb molta eficiència per accedir fàcilment als patògens i fer-ne una detecció “més eficient”. De la Rica també diu que les mostres es podran analitzar amb la tècnica Elisa, que “és molt comuna als laboratoris dels hospitals”, de manera que el test es podria implementar “sense problemes”. De la Rica comenta que el test donaria els resultats en unes hores, però reitera que el més important és que el control sigui “fiable” i no falli per evitar perdre temps i doblers. Una vegada tinguin les dades, i en cas que siguin positives, contactaran amb empreses fabricants.

stats