Societat 24/01/2020

“Rebré el nou equip que ha de dur a terme el pla d’exhumacions”

L'historiador Bartomeu Garí Salleres explica com serà la seva setmana

Miquel Barceló
2 min
“Rebré el nou equip que ha de dur a terme el pla d’exhumacions”

Possiblement sigui una de les persones que s’aixeca més prest de Porreres. Molts de dies, cap a les quatre del matí em pos en marxa. Les meves obligacions laborals a l’Aeroport de Palma fan que sigui així. Hi he passat tota una vida, més de trenta anys. Dilluns vespre hi ha ple a l’Ajuntament. Des de fa uns mesos, la ciutadania va decidir elegir-me com un dels 13 representants municipals del meu poble, una nova experiència que exigeix molt de compromís.

Dimarts tenc dia lliure i l’aprofitaré per baixar a la Universitat. El professor Sebastià Serra em va suggerir que sol·licitàs la tramitació per ser investigador-col·laborador de la UIB. Des de fa anys, a banda de la meva activitat laboral, som historiador especialitzat en l’estudi de la República i la repressió de la Guerra Civil a Mallorca. Hem de parlar de nous projectes d’investigació.

Dimecres dematí em centraré a preparar la presentació del darrer llibre de Jaume Sansó, Vilafranca (1931-1945). La Segona República. La por i la repressió durant la Guerra Civil i la postguerra, el qual vaig prologar i, per això, l’Editorial Lleonard Muntaner m’ha convidat a presentar-lo a la llibreria Lluna de Palma. Dijous dematí estic convocat a dues reunions. A mitjan dematí, la primera. És una reunió del comitè d’empresa on faig feina. Tractarem diferents temes, entre els quals la salut laboral. De tornada al poble, m’agrada arribar-hi per alguns camins rurals que envolten el meu municipi, d’aquesta manera podré passar pel camí de les Planes. Allà hi tenc un tros de terra que aprofita el meu cosí per sembrar-hi tomàtigues de ramellet a la seca. Som l’encarregat de preparar el terreny. Així com ho explic, sembla que som un bon pagès, però no. Això no obstant, de tant en tant, em plau veure la terra que conreaven el meu pare i el conco Toni, que amb la seva bístia xapava la terra a la recerca del fruit.

El divendres el dedicaré a la lectura. Tenc un caramull de llibres que m’esperen. Estic rumiant noves investigacions i és necessari conèixer el que s’ha publicat recentment.

Dissabte dematí rebré la visita dels responsables d’Àtics Arqueologia. És el nou equip de professionals que ha de dur a terme el nou pla d’exhumacions de fosses de les Balears 2019-2020, que començarà ben aviat. És una empresa, amb seu a Mataró, especialitzada en la realització d’intervencions arqueològiques, a les quals aplica noves tecnologies en la investigació. Des de fa uns anys ha realitzat intervencions a diferents municipis catalans per encàrrec de la Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya.

Diumenge, després de la feina, si arrib d’hora, toca dinar de família amb les meves filles i les seves parelles. La meva esposa és una excel·lent cuinera i gaudim molt del que ens prepara. És un dels millors moments de la setmana.

stats