Ús del català
Societat 25/01/2024

L'ús del català està en retrocés entre els joves, malgrat l'alt coneixement

Es tracta d'una de les principals conclusions del treball 'Els joves i les llengües a les Balears: actituds, trajectòries i usos lingüístics predominants'

ARA Balears
1 min
UIB

PalmaL'ús del català entre la població jove de les Balears (entre 15 i 29 anys) està en "fase de regressió", malgrat que aquest segment de la població és el que en presenta un índex de coneixement més elevat, segons un estudi publicat a l'Anuari de la Joventut de les Balears, que s'ha donat a conèixer aquest dijous.

Es tracta d'una de les principals conclusions del treball Els joves i les llengües a les Balears: actituds, trajectòries i usos lingüístics predominants, de Xisca Castell, Elga Cremades i Maria del Mar Vanrell.

L'Anuari és una iniciativa de l'Institut Balear de la Joventut, la Conselleria de Famílies i Assumptes Socials, els consells insulars, la Fundació Caixa Colonya de la Caixa d'Estalvis de Pollença i la Universitat de les Illes Balears (UIB).

En les conclusions, les investigadores expressen una especial preocupació per l'increment de casos de joves catalanoparlants que canvien de llengua i adopten el castellà com a llengua vehicular. De fet, hi insisteixen, són els primers els que menys mantenen el català en les seves converses en àmbits com l'escola, la família, la feina, els amics o el temps lliure.

L'estudi mostra que entre els joves de les Balears existeix "certa propensió" a evitar les converses bilingües i optar per converses monolingües en castellà, la llengua dominant socialment. Amb tot, els investigadors lamenten que es mantingui la percepció que el català només és adequat per comunicar-se amb persones que són autòctones, ja sigui per la seva manera de parlar o pel seu aspecte físic.

stats