Llengua
Societat 18/01/2023

L'OCB demana al Govern que rectifiqui pel que fa a l'exempció de coneixement de català a la sanitat

L'entitat ha interposat dos recursos de reposició contra les bases generals que regulen les convocatòries de concurs d'oposició

ARA Balears
1 min
Una treballadora de l'Hospital Son Espases.

PalmaL'Obra Cultural Balear ha interposat dos recursos de reposició contra les bases generals que regulen les convocatòries de concurs d'oposició i de concurs extraordinari per a l'estabilització d'interins de l'IB-Salut, ja que consideren que no s'adeqüen a la legalitat, en no aplicar-se la moratòria de dos anys per acreditar coneixements de català. A més, es tracta d'una mesura desigual pel que fa a la resta de treballadors de l'Administració pública, expliquen.

En aquest sentit, l'organització ha lamentat que, en canvi, se'ls concedeix una exempció vitalícia de coneixements de català, que és discriminatòria per als pacients, políticament inexplicable i jurídicament impugnable, segons l'OCB. En aquest punt, han considerat que en els últims anys s'ha fet un ús abusiu i indiscriminat de l'exempció dels coneixements de català com a requisit d'accés a l'IB-Salut, i s'ha duit a terme un "ús fraudulent" d'aquesta exempció, que ara no resulta d'aplicació.

Per tot això, l'entitat ha demanat una rectificació urgent d'aquest fet, que considera un despropòsit, i ha advertit que, si no es produeix, interposaran un recurs contenciós administratiu contra les bases generals i les convocatòries específiques publicades el 20 de desembre de totes les categories on es prevegi l'exempció del català per accedir a una plaça.

L'OCB ha recordat que, sobre la base de les dades de la Memòria 2020-2021 de l'Oficina, el Servei de Salut és l'organisme autonòmic que més expedients sobre vulneració de drets lingüístics ha generat, en concret 79 sobre un total de 208. Finalment, l'entitat ha apel·lat a la responsabilitat de la presidenta del Govern, Francina Armengol, i li demana que no posi en perill el procés d'estabilització d'interins de l'IB-Salut.

stats