Societat 05/08/2023

L’imperi turístic de Paquita Marsan a Eivissa s’ensorra

Desallotgen els turistes de Casa Paola, que té una ordre d’enderrocament. L’agost del 2022 es va esbucar Casa Lola, una altra propietat il·legal dedicada al lloguer turístic

Esther Cabezas
6 min
Els agents intervenen en una de les propietats de Paquita Marsan

EivissaLa Guàrdia Civil i la Policia Local de Sant Josep de sa Talaia varen desallotjar a finals de juliol els turistes que residien a Casa Paola, sobre la qual hi ha una ordre d’enderrocament, després que l’agost del 2022 el Consistori esbucàs de manera subsidiària Casa Lola, una altra propietat construïda il·legalment i dedicada al lloguer turístic il·legal. Darrere d’ambdues propietats hi ha Francisca Sánchez Ordóñez, coneguda com a Paquita Marsan, pel cognom del seu marit. Tot i la impunitat urbanística que hi ha a Eivissa i a molts territoris de l’Arxipèlag, per la lentitud en la resolució judicial de les demandes de particulars o de l’Administració, la famosa Marsan veu com, a poc a poc, l’imperi urbanístic que havia construït al marge de la llei, desafiant les normes i les autoritats, s’esvaeix després de molts anys de disputes als jutjats i de resolucions incomplertes per part seva; almenys, pel que fa a les seves propietats a Sant Josep de sa Talaia.

El 26 de juliol la Guàrdia Civil i la Policia Local de Sant Josep desallotjaren els turistes de les habitacions que llogaven al complex turístic il·legal Casa Paola, als Cubells, construït sobre sòl protegit i sobre el qual hi ha una ordre d’enderrocament d’ençà de setembre de 2022, després que efectius de l’Ajuntament enderrocassin gran part del complex Casa Lola, limítrof amb Casa Paola. L’ actuació es va dur a terme a petició del jutjat d’Eivissa, després de constatar que l’activitat turística il·legal hi continuava, al marge del procediment judicial urbanístic de demolició de les estructures il·legals aixecades en aquest complex turístic que encara està pendent d’executar-se, segons han informat fonts del Consistori a l’ARA Balears. “Previsiblement, es duran a terme aquest mateix estiu”, després que es redacti el pla de demolició en curs en aquests moments, expliquen.

Durant el desallotjament, els turistes afectats, l’estada dels quals va ser contractada a través d’una agència de lloguer de vil·les de luxe que encara avui ofereix el lloguer de cinc habitacions amb bany en suite per 1.550 euros la nit cadascuna, no hi varen oposar resistència. És el contrari del que va passar el 9 d’agost del 2022, després d’11 anys de litigis, quan les persones allotjades a Casa Lola es resistiren a abandonar les seves habitacions el dia abans de la demolició. Tres persones varen ser detingudes i molts varen haver de ser emmanillats per les forces de seguretat. Entre ells hi havia Memo Salinas, multimilionari nebot del president de TV Azteca, Ricardo Salinas, una de les grans fortunes de Mèxic, que s’atrinxerà a les dependències, de manera que la policia hagué d’entrar per la força perquè abandonàs el lloc. L’home va arribar a amenaçar les forces de l’ordre i gravà un vídeo que penjà a Tik Tok, on té actualment 1.700.000 seguidors (memosalinas7), en què es veia tota l’escena. L’acompanyava el comentari següent: “Per als que dubten de si els rics tenim un mal dia”.

I és que aquests dos complexos turístics il·legals eren coneguts com a allotjament dels famosos i la seva propietària era l’amfitriona de les festes que antigament es feien a Marbella, que varen tenir el cim en l’època de Jesús Gil i que, atès el declivi d’aquest conegut indret malagueny, es traslladaren a Eivissa. De fet, Paquita Marsan sempre ha presumit de les relacions amb artistes i polítics que han visitat les seves cases i els seus famosos saraus, entre els quals hi ha María Jimenez, Rafael Amargo i Jesús Quintero, entre d’altres, a més de polítics com José María Aznar, a qui va llogar durant dos estius una altra de les seves propietats, Casa Rocío, i Felipe Gonzalez, amb qui, segons Francisca Sánchez, tenia una “gran amistat”, tal com publica elDiario.es.

Casa Lola

Al marge de tot aquest glamur, els veïns han estat –a part del territori– els més afectats per la situació de continu trasbals de vehicles a qualsevol hora i per la celebració de festes que bloquejaven els camins d’accés a casa seva, a més del renou. Les festes es continuaven fent malgrat els advertiments del jutjat i l’administració local i insular. Així, avui dia encara s’ofereixen per a lloguer cinc allotjaments de luxe amb bany en suite pel mòdic preu de 1.550 euros la nit cadascuna o, si el client vol llogar la vil·la sencera, 7.750 euros al dia. L’anunci de villas.byunique.com diu el següent: “Ubicada als turons a prop de Sant Josep, aquesta bonica finca moderna de 350 m2 i cinc dormitoris, Can Paola Villa Ibiza, es troba en 30.000 m2 de terreny privat tancat i envoltada de jardins. La bonica Villa Can Paola té moltes característiques, que inclouen una pista de tennis i vistes increïbles, i es troba a poca distància amb cotxe de la ciutat d’Eivissa i de l’aeroport. Molts dels clubs de platja, restaurants i bars més populars són a poca distància amb automòbil”. A més, s’ofereixen, “sota petició”, xef privat, massatge, cotxe disponible, mainadera i servei 24 hores amb un conserge amb el qual el client que ho desitgi es pot posar en contacte per personalitzar l’estada.

Infraccions urbanístiques

Casa Paola, igual que l’esbucada Casa Lola, té un llarg historial d’expedients urbanístics des del 2016. Mentre s’executaven les obres ja es varen emetre diverses ordres de paralització per part de l’Ajuntament de Sant Josep, que no varen ser ateses. Per això es va considerar la propietària d’Inversions Hoteleres Faro SL, Paquita Marsan, responsable d’una infracció urbanística molt greu i se li va ordenar la reposició de l’habitatge al seu estat anterior. El Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Palma li va imposar una multa de 341.305 euros, a més del pagament de 1.000 euros dels costos judicials. Davant la inacció de la propietat, el Consistori, que li havia donat tres setmanes el setembre del 2022 per demolir les construccions il·legals, va iniciar el procediment per fer l’enderrocament de manera subsidiària. Tot i això, el procés s’ha acabat allargant, després que l’empresa presentàs al·legacions l’octubre del 2022, segons informen fonts municipals, tal com es va fer amb Casa Lola, encara que els tribunals varen desestimar el contenciós administratiu en aquella ocasió. Els treballs de demolició costarien al voltant de 105.000 euros a l’Ajuntament, segons estimacions de l’equip de govern anterior, despeses que hauran de ser tornades a l’erari públic per la propietat, que està pendent en aquests moments d’esmenar les que va produir la demolició de Casa Lola, 250.000 euros més 1.400.000 euros de multa amb motiu de l’expedient sancionador incoat per l’Ajuntament.

Casa Paola té una superfície de 170 metres quadrats d’ús residencial, una piscina de 100 metres quadrats i un edifici annex de 150 metres quadrats, a més d’una zona exterior on es pretenia construir noves marjades. Les dimensions de Casa Lola eren molt més grans: al voltant de 2.500 metres quadrats de construccions, dues piscines de més de 300 metres quadrats i 6.000 metres quadrats més de propietat. Se’n varen enderrocar 1.056 metres quadrats, segons informen a l’ARA Balears fonts de l’Ajuntament, encara que algunes altres fonts assenyalen que només n’han quedat, després de les actuacions de l’estiu passat, 200 metres quadrats.

Paquita Marsan

Ni rastre d’activitats econòmiques

Malgrat totes aquestes activitats, Inversiones Hoteleras Faro SL no facturava ni un euro en el darrer exercici disponible (2018). Així mateix, registrava uns beneficis després d’impostos de 85.241 euros i un patrimoni net de 203.684 euros, segons les dades del Registre Mercantil –analitzades a través de la plataforma Insight View. Segons la documentació del Registre, Sánchez Ordoñez té altres negocis a la Península, especialment a Màlaga i Madrid. És administradora única d’Horizon Eivissa SL, Hotelesport SL, Inversions Hoteleres Faro SL, Inversions Hoteleres Tanit SL, Parfina SL, Punta Arabí SL i Turística de Promocions SL, totes elles empreses ubicades a les Illes Balears i dedicades a activitats com la construcció d’edificis residencials, allotjaments turístics i lloguer de béns immobiliaris.

D’altra banda, Sánchez Ordóñez ja va ser condemnada per un frau fiscal de més de 867.000 euros a Màlaga i va ser detinguda l’agost del 2013 per agents de l’Agència Tributària i de la Policia Nacional a la discoteca Pachá, tal com va publicar en el seu moment la premsa local. Així mateix, l’agost del 2022, després del desallotjament i l’enderrocament de Casa Lola, va ser detinguda per extorsió en una altra de les seves propietats amb tres persones més.

L’Ajuntament de Sant Josep té altres actuacions pendents per al restabliment de la legalitat urbanística. Tan sols cal fer una volta per llocs com Cala Vadella i Cala Tarida, per exemple, per comprovar el descontrol urbanístic que durant dècades ha quedat impune en aquesta àrea de grans vil·les i zones residencials sense comparació a Eivissa i que s’estén fins avui dia.

Una és una mansió de Platges de Comte, propietat del magnat rus Vladislav Doronin, que pretenia legalitzar una sèrie de construccions executades sobre la servitud de protecció de la Llei de costes sense llicència, segons declaracions de l’anterior batle de Sant Josep, Ángel Luis Guerrero, que, per cert, està pendent d’un procés judicial obert el juny d’aquest mateix any per possible suborn i prevaricació urbanística, amb altres membres de la corporació municipal. Una altra de les propietats investigades és la casa que va comprar el futbolista Lionel Messi a Cala Tarida per 11 milions d’euros, construïda sobre sòl rústic comú en una parcel·la de 16.000 metres quadrats i que, segons sembla, abans de la venda a l’astre argentí ja incorria en diversos problemes urbanístics per obres executades il·legalment.

stats