Societat 07/06/2024

L'Ajuntament de Palma traurà a concurs 1.200 habitatges públics que explotaran empreses privades

Les concessionàries els gestionaran durant 75 anys a partir de les condicions que fixi el Consistori

ARA Balears
2 min
Habitatges de Palma.

PalmaL’Ajuntament de Palma impulsarà, per mitjà de fórmules de col·laboració publicoprivada, prop de 1.200 habitatges de lloguer assequible, a preu taxat i d'habitatge social (el 30% del total) abans que acabi la legislatura. Es construiran en vuit solars residencials i sis de dotacionals en diferents zones de Palma. Les empreses concessionàries els podran explotar durant 75 anys, d’acord amb les limitacions de preu i de funcionament que fixi el Consistori. El batle de Palma, Jaime Martínez, no ha descartat que, segons les disponibilitats de pressupost, una part les pugui licitar i gestionar el mateix Ajuntament. “Sempre que es donin les condicions adequades perquè estiguin en mans dels ciutadans com més aviat millor”. Ara per ara, s'estan redactant els plecs, i el procés de licitació començarà a continuació. Els pisos s'ubicaran en les barriades següents:

 • Son Peretó: 160
 • Playa de Palma: 59
 • Camp Redó: 184
 • La zona del Conservatori: 112
 • Son Dameto: 88
 • Nou Llevant: 90
 • Coll d'en Rebassa: 101
 • Arxiduc: 114
 • Son Güell: 120
 • Son Rapinya: 88
 • Zona Son Dureta: 64

Pel que a l’explotació residencial dels solars dotacionals, el regidor d’Urbanisme, Óscar Fidalgo, ha explicat que el Decret d’habitatge així ho permet. “Hi ha espais dotacionals, esportius o culturals que fa 30 anys que ho són i que no se’ls ha explotat. El Decret permet demanar si s’hi farà allò que estava previst. Si es detecta que les necessitats previstes ja estan cobertes a la zona, aquests espais es poden destinar a lloguer assequible”, ha dit.

No es podran vendre

Durant el període de la concessió, les empreses licitadores es faran càrrec del manteniment dels edificis, però no podran vendre els pisos. Una vegada acabi la concessió, els habitatges passaran a mans del Patronal d'Habitatge de l’Ajuntament, que actualment disposa de 398 habitatges. Ara bé, Martínez no ha descartat que els edificis es puguin recuperar abans, perquè la normativa estableix que així es pot fer a partir d’una sèrie de contraprestacions. “Molt probablement es faran lots i cadascun amb fórmules diferents”. L'Ajuntament, ha dit, "ha fet una feina intensa per aprofitar el Decret d'habitatge i l'increment de densitat residencial, que permet fer més habitatge en un mateix espai".

Martínez també ha parlat de dos projectes d'habitatge que té prevists el Consistori a mitjà termini, però que queden supeditats a "futuribles". Està previst el trasllat de la caserna de Sant Ferran de la Policia Local a Nou Llevant. Una vegada aquest fet es produeixi, es plantejarà que el solar de Sant Ferran es pugui destinar a habitatge. El mateix es té previst fer a l'espai que ocupa actualment l'antiga presó. Per altra banda, s'impulsarà la reforma del barri de la Soledat, una zona que actualment presenta un grau alt de degradació, amb edificis antics i mal conservats.

stats