Societat 16/02/2021

L'Ajuntament de Palma assegura que la cimentera de Son Güells és un projecte "mort"

La Gerència d'Urbanisme de Cort ha denegat aquest dimarts la llicència per permetre la iniciativa

2 min
Protestes dels veïns de Son Güells contra la cimentera

L'Ajuntament de Palma ha denegat definitivament la llicència per fer la cimentera a Son Güells, de manera que el projecte "queda mort i és inviable", segons ha explicat en una roda de premsa la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol. Això ha estat possible perquè la Comissió Balear de Medi Ambient va emetre a final del 2020 un informe desfavorable contra la iniciativa.

Truyol ha recordat que la Gerència d'Urbanisme de Cort va suspendre la concessió de llicències d'obra durant un any a la zona de Son Güells per evitar que s'haguessin de tramitar projectes com la cimentera. A més, l'edil ha dit que no tenen constància que es vulgui fer cap altre projecte similar al municipi.

La regidora ha agraït la mobilització veïnal contra la cimentera de Son Güells perquè ha obligat que les administracions públiques mobilitzassin tots els recursos per evitar-ne la construcció. "És una bona notícia posar-hi punt final", ha apuntat.

Cal recordar que l'informe de la Comissió Balear de Medi Ambient assenyalava que la cimentera es tractava d'una activitat "molesta, nociva i insalubre" i també indicava que era "potencialment contaminant". A més, el document destacava que, malgrat que la població actual en aquesta zona de Palma és de 841 habitants, la revisió del Pla General de Ciutat preveu que superi les 3.900 persones.

El document ratificat lamentava que l'estudi d'impacte ambiental del projecte no va valorar els efectes de la cimentera en un entorn que "no és pròpiament industrial, sinó que hi predominen els habitatges". "En aquest aspecte, es troba a faltar una avaluació més completa dels efectes de la contaminació acústica i atmosfèrica (...) sobre la salut i la població", deia. També assenyalava que la planificació urbana d'aquesta zona pateix una "manca de coherència" que ha provocat que "hi conflueixin usos incompatibles", com el residencial i els equipaments esportius i sanitaris amb l'industrial.

A més, es destacava que hi ha "una població sensible considerable", en referència a la residència i el centre de dia de Son Güells per a persones amb malalties neurodegeneratives i discapacitats, que estarien a només 75 metres de la cimentera, en cas que se n'hagués permès la construcció. Quant a la qualitat de l'aire, l'informe tècnic subratllava les emissions que produiria la planta de formigó, tant per la seva activitat com per l'increment de la circulació de camions i maquinària a la zona.

El fet que la parcel·la del projecte estigui en una zona contigua al torrent de Santa Bàrbara és un altre dels factors que han jugat en contra de la cimentera en l'informe desfavorable, que també mencionava totes les al·legacions rebudes perquè no es dugués a terme, que "posen de manifest la poca acceptació social" que té.

Un projecte permès gràcies al PP

La cimentera sempre ha generat l'oposició dels veïns de Son Güells, que varen mostrar malestar amb una manifestació a les portes de l'Ajuntament de Palma. Gràcies a la protesta, el ple de Cort va aprovar una moció a final de gener de l'any passat perquè l'equip de govern demanàs els informes necessaris per avaluar l'impacte del projecte, encara que la regidora de Model de Ciutat va recordar que va ser el Partit Popular qui va permetre que el solar on es volia fer la cimentera fos industrial, entre el 2004 i el 2006.

stats