Societat 17/12/2020

La Comissió Balear de Medi Ambient ratifica definitivament l'informe contra la cimentera de Son Güells

L'Ajuntament de Palma ara sí que pot denegar la llicència del projecte

Ara Balears
3 min
Protestes dels veïns de Son Güells contra la cimentera

PalmaEl ple de la Comissió Balear de Medi Ambient ha aprovat aquest dijous per unanimitat l'informe desfavorable del comitè tècnic de l'organisme que rebutja la construcció de la cimentera de Son Güells, a Palma. D'aquesta manera, Cort ja pot denegar la llicència del projecte com va anunciar que faria la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, dia 15 de desembre.

Truyol va donar per fet que el ple de la Comissió en faria un informe desfavorable i va destacar que tots els partits que formen part de l'Ajuntament donen suport que la zona de Son Güells sigui per a un ús residencial. Quant a la possibilitat que els promotors demanin indemnitzacions una vegada se'ls denegui la llicència, la regidora va manifestar que "tenen dret a fer les accions que considerin".

Així i tot, va subratllar que els arguments en contra de la cimentera "són contundents". "És molt poc probable que pogués prosperar un recurs d'aquestes característiques. No hi havia cap dret adquirit per desenvolupar aquest projecte perquè calia un informe favorable de la Comissió Balear de Medi Ambient", va afegir.

Cal recordar que l'informe ratificat pel comitè tècnic assenyala que es tracta d'una activitat "molesta, nociva i insalubre" i també indica que és "potencialment contaminant". A més, el document destaca que, malgrat que la població actual en aquesta zona de Palma és de 841 habitants, la revisió del Pla General de Ciutat preveu que superi les 3.900 persones.

El document ratificat lamenta que l'estudi d'impacte ambiental no va valorar els efectes de la cimentera en un entorn que "no és pròpiament industrial, sinó que hi predominen els habitatges". "En aquest aspecte, es troba a faltar una avaluació més completa dels efectes de la contaminació acústica i atmosfèrica (...) sobre la salut i la població", diu. També assenyala que la planificació urbana d'aquesta zona pateix una "manca de coherència" que ha provocat que "hi conflueixin usos incompatibles", com el residencial i els equipaments esportius i sanitaris amb l'industrial.

A més, es destaca que hi ha "una població sensible considerable", en referència a la residència i el centre de dia de Son Güells per a persones amb malalties neurodegeneratives i discapacitats, que estarien a només 75 metres de la cimentera, en cas que es construís. Quant a la qualitat de l'aire, l'informe tècnic subratlla les emissions que produirà la planta de formigó, tant per la seva activitat com per l'increment de la circulació de camions i maquinària a la zona.

El fet que la parcel·la del projecte estigui en una zona contigua al torrent de Santa Bàrbara és un altre dels factors que juguen en contra de la cimentera en l'informe desfavorable, que també menciona totes les al·legacions que s'han rebut perquè no es dugui a terme, les quals "posen de manifest la poca acceptació social" que té.

Un projecte permès gràcies al PP

La cimentera sempre ha generat l'oposició dels veïns de Son Güells, que varen deixar palès el seu malestar amb una manifestació a les portes de l'Ajuntament de Palma. Gràcies a la protesta, el ple de Cort va aprovar una moció a final de gener perquè l'equip de govern demanàs els informes necessaris per avaluar l'impacte del projecte, encara que la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, va recordar que va ser el PP qui va permetre que el solar on es vol fer la cimentera fos industrial, entre el 2004 i el 2006.

stats