Societat 10/11/2022

L'Agència de Salut Pública veurà la llum al 2023, amb una partida de 29 milions

El Servei de Salut gestionarà gran part del pressupost de la Conselleria: 2.193 milions d'euros, un 12% més

3 min
Pacients als passadissos de Son Espases.

PalmaL'Agència de Salut Pública de les Illes Balears finalment veurà la llum el 2023 i disposarà d'un pressupost de 29,3 milions d'euros. Així ho ha detallat la consellera Patrícia Gómez durant la compareixença parlamentària en què ha explicat el pressupost de la seva àrea per al 2023. En global, el Departament de Salut disposarà de 2.241 milions d'euros, un 10% més que enguany. En aquest sentit, la consellera ha destacat com a punts clau les infraestructures, les millores per als professionals i el reforç de l'Atenció Primària.

Pel que fa l'agència, cal recordar que es va anunciar fa dos anys, el novembre de 2020, i en els pressupostos del 2022 es va incloure una petita partida per contractar tres persones que el posassin en marxa. Ara, per primera vegada, té una partida pròpia. L'ens passarà a gestionar el que fins ara assumeix la Direcció General de Salut Pública. Si es comparen les dotacions, aquest nou organisme tindrà 4,5 milions d'euros més que la direcció general enguany, un 18% més.

Una de les funcions que tindrà serà desenvolupar l'Estratègia de Vigilància en Salut Pública acordada a Saragossa entre el Ministeri de Sanitat i les comunitats, que es finançarà amb pressupostos propis i també procedents dels fons europeus. Incorporarà la vigilància de malalties no transmissibles —com ara el càncer i l'obesitat—, que són un dels grans reptes de l'àmbit sanitari actual.

D'altra banda, s'incrementa un 35% la despesa en vacunes (de 9,5 milions a 12,9 milions), que permetrà incorporar la vacuna de l'herpes zòster per a la població major de 65 anys, a més de dues vacunes més que entraran al calendari vacunal: la del virus del papil·loma humà als nins (ara només s'aplica a les nines) i la vacunació contra la grip per a tots els infants d'entre sis mesos i cinc anys (actualment només es vacuna la població de risc).

La meitat del pressupost per a personal

La Direcció General del Servei de Salut és l'àrea que s'endú el gruix del pressupost sanitari: 2.193 milions d'euros, és a dir, 220,6 milions més (un 11,2% d'increment) que el 2022. D'aquesta partida, pràcticament la meitat (1.023,6 milions, 72 més que enguany) va destinada a recursos humans. En aquest punt, Gómez ha destacat l'increment del 2,5% del salari dels professionals i el retorn a les 35 hores setmanals amb una inversió de 14 milions. A més, ha subratllat l'augment de la partida per a Atenció Primària, que serà de 568,6 milions d'euros, 73,8 més que el 2022.

Quant a les infraestructures, el capítol d'inversions és un dels que més creixen: augmenta un 60,7% i passa de 84,8 milions l'any 2022 a 136,3 el 2023. Aquest pressupost ha de permetre tirar endavant el pla d'infraestructures del Servei de Salut, que preveu projectes com Son Dureta, el Parc Sanitari Bons Aires a Mallorca i el Verge del Toro a Menorca, a més de la construcció de nous centres de salut.

4,2 milions per a la investigació

La Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació disposarà d’un pressupost de 4,2 milions d’euros, cosa que representa una pujada de gairebé el 20%. Quant a l'Idisba, l'aportació de la Conselleria puja un 9%, i, a banda, rebrà 2,1 milions de l'impost del turisme sostenible. Un dels projectes que ha destacat la consellera és la nova Estratègia de Recerca i Innovació Biomèdica de les Illes Balears 2023-2027. D'altra banda, les direccions generals de Consum i de Prestacions i Farmàcia disposaran de 2,8 milions d'euros cadascuna.

"Volem que es millori la qualitat"

En el torn de rèplica dels grups parlamentaris, la diputada del Partit Popular Isabel Borrás ha dit que "volem que els pressupostos serveixin per millorar la qualitat" i ha destacat la necessitat de davallar les llistes d'espera. A més, ha demanat a la consellera que adeqüi les plantilles d'Atenció Primària.

La diputada d'Unides Podem, Antònia Martín, també ha demanat que es reforcin els centres de salut "perquè quan no arriba, tampoc s'arriba a l'especialitat. Per la seva banda, el diputat de Ciutadans, Juan Manuel Gómez, ha criticat que no hi hagi un calendari concret per a la posada en marxa de l'Agència de salut pública i la diputada d'El Pi, Lina Pons, ha celebrat el pressupost, però ha avançat que presentaran esmenes parcials perquè creuen que "es pot millorar".

La diputada de Vox, Idoia Ribas, ja ha comunicat que presentaran una esmena a la totalitat "perquè la previsió de creixement econòmic és irreal". I el diputat de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha respost que aquesta esmena "serà demagògia pura i dura".

stats