Societat 17/01/2019

El TSJIB avala un acomiadament per fingir una gastroenteritis

Una cambrera de pis va assegurar a l'empresa que si li denegaven el permís "igualment aniria a la celebració"

Ara Balears
2 min
Treball projecta Un institut de  salut laboral

PalmaEl Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha avalat l'acomiadament d'una cambrera de pis que va aconseguir una baixa per poder tenir lliure el dia que els seus caps li ho havien denegat. Els jutges creuen que la baixa va ser fraudulenta. En un principi, s'havia condemnat l'empresa a readmetre la treballadora o indemnitzar-la amb 18.852 euros, ja que va declarar el comiat com a improcedent.

Però, finalment, la situació ha canviat. Segons la declaració provada a la sentència inicial, la cambrera de pis va sol·licitar dues vegades (al seu superior i al responsable de recursos humans) poder tenir lliure un diumenge per assistir a una celebració religiosa, una petició que li va ser denegada les dues vegades per necessitats del servei. Tot i això, la dona va manifestar que igualment assistiria a la celebració i va demanar que li descomptassin el dia.

Posteriorment, la treballadora va estar cinc dies de baixa per gastroenteritis, una baixa que coincidia amb el dia de la celebració religiosa, a la qual va assistir i va estar durant vuit hores. Dies després, va rebre una carta on es comunicava el seu acomiadament per haver simulat una malaltia i per abús de confiança.

El TSJIB no ha pogut acceptar que es tractàs d'una casualitat quan la demandant va advertir l'empresa quan si li denegaven el permís 'igualment aniria a la celebració". A més, la sala adverteix que les baixes de curta durada constitueixen una de les bosses de frau més importants dins el sistema de salut "i aquest tipus d'abusos mereixen el màxim retret".

Remarquen que el que justifica l'acomiadament en aquest cas és l'ús fraudulent dels mitjans que el sistema posa a disposició dels treballadors per atendre les seves necessitats de salut amb la finalitat d'anul·lar el poder d'organització i direcció de l'empresari.

stats