Societat 16/10/2023

La justícia exigeix als promotors del Formentor que lliurin el contracte amb Four Seasons

El jutjat Social número 5 de Palma reclama la documentació per poder esclarir si l'expedient de regulació de l'ocupació fet s'ha ajustat a la legalitat

2 min
Hotel Formentor

PalmaL'empresa promotora de les obres de l'hotel Formentor i el fons d'inversió que aporta els recursos, Emin Capital, hauran d'aportar a la justícia el contracte d'explotació de l'hotel amb la companyia Four Seasons. Així ho ha dictaminat el jutjat Social número 5 de Palma, a partir d'una demanda de l'excap de recepció de l'hotel, qui afirma que l'expedient de regulació d'ocupació que el va afectar pel tancament de l'establiment es va fer en frau de llei. Segons la demanda d'aquest treballador del Formentor, quan es produeix un traspàs de l'activitat, amb la corresponent subrogació de personal, és "l'empresa que ha d'explotar el negoci hoteler" la que s'hauria de fer càrrec de la plantilla, i, per tant, considera que és Four Seasons qui s'hauria de subrogar el personal.

En canvi, va ser l'empresa Inmobiliaria Formentor, que és la que promou les obres de reforma i tramita els permisos urbanístics, qui va sol·licitar l'ERTO de causa major. Aquest acord amb els representants sindicals, segons el demandant, no s'adapta a la seva realitat, ja que "estava més pensat per als fixos discontinus" i no per als indefinits com ell. Per aquest motiu, considera que les empreses demandades intenten aprofitar totes les escletxes legals per estalviar-se pagar cobertures als seus treballadors, quan en realitat sí que hi ha activitat turística a ple rendiment. Precisament per això, saber si realment l'acord entre les empreses atribuirà finalment la gestió de l'hotel a Four Seasons, és el motiu al·legat per la defensa del treballador que justifica demanar els acords comercials i d'explotació entre les empreses.

A més, els demandants han aportat al jutjat arguments sobre el fet que Emin Capital fins i tot hagi sancionat el treballador de la recepció, que formalment pertany a Inmobiliaria Formentor, cosa que explica segons aquesta demanda que hi ha una manca total de claredat per intentar defugir responsabilitats laborals, quan Emin Capital "només és un intermediari", asseguren.

Tot i que Inmobiliaria Formentor va escriure al jutjat i va al·legar que el contracte amb Four Seasons no tindrà efectes fins a l'inici de la temporada turística de 2024, i que, a més, conté informació confidencial, el jutge considera que pot aportar claredat a l'operació de traspàs de treballadors disposar dels acords que hi pugui haver entre les empreses, i en concret el contracte d'explotació de l'hotel. Per aquest motiu, ha desestimat els arguments de l'empresa i ha ordenat que s'aporti la documentació per poder valorar millor la demanda.

A l'inici del conflicte laboral, el treballador demandant va explicar al jutjat que en altres ocasions en les quals s'ha traspassat el negoci, com per exemple quan el grup Barceló va comprar l'hotel, no hi va haver cap problema social. Segons figura a la demanda, el treballador ha passat d'una remuneració de més de 40.000 euros bruts anuals a trobar-se amb prestacions que no superen els 14.000, i per aquest motiu ha hagut de posar a la venda patrimoni familiar per poder fer front a les despeses.

stats