Societat 17/03/2022

La justícia dona la raó a PIMEM i obliga el Govern a reformular la licitació dels centres de salut

L'IB-Salut ha mostrat desacord amb la resolució i adverteix de l'endarreriment de les obres

2 min
Jordi Mora i Gustavo de Vicente amb la resolució del TACRC.

PalmaEl Tribunal Administratiu Central (TACRC) ha estimat el recurs de PIMEM contra el Govern balear per la licitació de nou centres de salut a Mallorca, segons ha informat la Federació de la Mitjana i Petita Empresa aquest dijous. L'ens considera que l'IB-Salut "no ha justificat amb motivació suficient" la decisió de no dividir per lots el contracte. Així, la resolució obliga l'Executiu illenc a reformular la contractació: o l'haurà de justificar novament o bé haurà de dividir la licitació en diferents lots, tal com demana PIMEM.

"Avui és un dia històric per a centenars de pime dels sectors de la construcció, la neteja, la seguretat i el manteniment", ha valorat el president de PIMEM, Jordi Mora, en declaracions a mitjans. Ha reiterat que en la licitació única "no podia participar-hi cap empresa de les Illes Balears" i ha reclamat a la Conselleria de Salut que tregui una altra licitació amb lots més petits i que "ho faci de manera ràpida, perquè són infraestructures urgents i necessàries".

Per la seva banda, l'IB-Salut ha mostrat "desacord" amb la decisió, perquè "no valora si la divisió en lots del contracte és o no viable econòmicament". En aquest sentit, argumenta que "la viabilitat econòmica de qualsevol projecte d’infraestructures és fonamental, perquè determina si un projecte podrà o no executar-se". A més, defensa que el model de concessió d'obra única "permet finançar construccions sanitàries a mitjan i llarg termini que d'altra manera serien inviables econòmicament".

El Servei de Salut ha lamentat que aquesta resolució del TACRC "causarà un retard de les obres previstes". No obstant això, avança que "estudiarà les solucions oportunes" que permetin iniciar les obres "tan aviat com sigui possible". Per acabar, recorda que el projecte ha de donar una millor cobertura sanitària a més de 100.000 ciutadans.

Cal recordar que el TACRC va suspendre la licitació a principis de febrer, després d'admetre el recurs de la Federació. La licitació ha estat polèmica des del primer moment i s'ha trobat amb l'oposició frontal de tots els partits polítics de l'oposició i del teixit empresarial illenc. El projecte preveu la construcció dels centres de salut de Bons Aires, Son Ferriol, Arenal de Llucmajor, Pollença, Artà i unitats bàsiques de Consell, Montuïri, Santa Margalida i Sant Joan.

stats