Com cal descongelar i conservar els aliments per evitar intoxicacions durant les festes de Nadal
La Conselleria de Salut recorda tres maneres segures de descongelar aliments, la importància d’higiene durant la preparació i com conservar plats cuinats per prevenir riscos sanitaris
ManacorHi ha tres maneres de descongelar els aliments de manera segura: a la gelera, amb aigua freda o utilitzant microones. Els plats cuinats s’han de refrigerar com més aviat millor i s’ha d’evitar deixar-los fora de la gelera més de dues hores. La Conselleria de Salut, a través de la Direcció General de Salut Pública, difon un conjunt de recomanacions bàsiques per evitar intoxicacions durant les festes de Nadal, entre les quals hi ha com cal descongelar els aliments i com cal conservar-los.
També s’hi troben les mesures d’higiene a tenir en compte en el moment de cuinar. Sobre com descongelar els aliments, Salut recorda que hi ha tres maneres per fer-ho de manera segura: a la gelera, en aigua freda o utilitzant el microones. En aquest sentit, es recomana descongelar els aliments a temperatura de refrigeració, dins la gelera, i evitar sempre fer-ho a temperatura ambient. En cas de descongelar aliments en aigua freda, s’ha de canviar l’aigua cada mitja hora per assegurar que es manté freda, i s’ha d’evitar descongelar amb aigua calenta. Per descongelar aliments cuinats es pot utilitzar el microones, però no es recomana fer-ho amb aliments crus.
Durant el procés de descongelació, és important evitar la descongelació amb aigua calenta, les contaminacions creuades amb aliments que s’hagin de consumir crus, i col·locar el producte en un recipient amb reixeta perquè no es mescli amb el líquid de la descongelació. En general, una vegada que els aliments estan descongelats, s’han de cuinar immediatament. D’altra banda, Salut recomana també rentar-se les mans abans i diverses vegades durant la preparació dels aliments, a més de netejar bé les superfícies i els estris entre la manipulació d’aliments diferents i protegir el menjar en recipients tancats. A més, s’han de separar els aliments crus i els cuinats, i conservar-los en recipients separats per evitar-ne el contacte. S’han de netejar els estris, com ganivets o posts, per tallar aliments diferents, com el peix cru, la carn o les verdures.
Els aliments cuinats s’han de deixar a la part superior de la gelera i els crus, com verdures i carn, a la part inferior i també separats. Pel que fa a la conservació, els aliments s’han de mantenir a temperatures segures. Els plats cuinats s’han de refrigerar com més aviat millor i s’ha d’evitar deixar-los fora de la gelera més de dues hores. S’ha de preparar el menjar amb la mínima antelació possible. Finalment, Salut recomana triar aliments saludables, frescs i ben etiquetats, consumir-los abans de la data de caducitat, utilitzar aigua potable, rentar les fruites i verdures (especialment si s’han de consumir crues) i comprar en establiments amb garanties sanitàries adequades.