Tribunals
Societat 23/02/2023

El jurat declara culpable l'acusat d'assassinar un jove a Cales de Mallorca el 2021

La Fiscalia ha elevat la petició de pena a 25 anys de presó després del veredicte

ARA Balears
3 min
Imatge de la Sala del Jurat.

PalmaEl Tribunal del Jurat ha declarat culpable d'assassinat l'acusat de la mort d'un jove marroquí a Cales de Mallorca el juliol del 2021, després de concloure que va acceptar la possibilitat que podia matar-lo amb l'agressió i que el va atacar sense poder-se defensar, segons ha informat Europa Press. Així, el jurat ha considerat demostrat que l'acusat, el 21 de juliol del 2021, devers les 00.45 h, es va trobar la víctima, un jove marroquí de 28 anys –que havia estat parella de la seva dona– en un aparcament de Cales de Mallorca, i que hi va iniciar una discussió durant la qual li va propinar un cop de puny a la templa.

A més, considera acreditat que l'acusat va pegar el primer cop "de manera imprevista i fulgurant", de manera que la víctima no va tenir possibilitat de defensar-se. Així, segons el veredicte del jurat, una vegada abatut, el jove marroquí va quedar inconscient a terra i aleshores l'acusat li va trepitjar el cap "brutalment", fet que li va provocar greus lesions cerebrals que varen requerir assistència urgent. Aleshores, va estar ingressat a l'hospital Son Espases fins que va morir, quatre mesos després, a conseqüència de l'agressió.

D'aquesta manera, descarta totalment la versió del processat sobre l'únic "cop involuntari" a la víctima. L'acusat negava haver continuat amb l'agressió quan el perjudicat va caure inconscientment a terra. En la seva declaració, dilluns va assegurar que va ser el seu oncle qui es va ficar en una baralla amb la víctima i el seu amic, i que ell es va limitar a intentar separar-los. El seu relat no va convèncer el jurat, que ha donat credibilitat al testimoni de l'amic de la víctima, que des del principi va incriminar l'acusat.

El veredicte també es basa en els informes mèdics i forenses, que constaten múltiples fractures cranials i greus lesions internes, amb almenys dos cops directes al cap. El jurat entén que, tot i que l'acusat no tingués intenció de causar la mort en un principi, sí que era conscient, i va acceptar la possibilitat, que amb aquesta agressió pogués posar fi a la vida de la víctima.

A més, no considera provat que quedàs al lloc dels fets mentre la seva parella prestava auxili a la víctima, ni que tingués una mala relació prèvia amb ella o que desconegués que havia estat parella de la seva dona, perquè no hi ha evidència suficient que ho demostri. Amb tot, no creu que hagi quedat demostrat, per tres vots a favor i sis en contra, que el motiu de la discussió fos un problema de gelosia, com sostenien les acusacions.

La Fiscalia eleva la pena de presó

Per tant, el jurat rebutja que l'acusat hagués consumit cocaïna i benzodiazepines aquell vespre –ningú, excepte ell, va declarar en aquest sentit, ni n'existeixen proves–. Ara bé, sí que reconeix que és consumidor de droga d'ençà que era adolescent i que té un trastorn de conducta derivat d'aquest consum. També conclou que aquell vespre es trobava "en ple ús de les seves facultats mentals". Així, el jurat s'ha mostrat desfavorable a una suspensió de la pena o un possible indult.

Després de conèixer el veredicte, la Fiscalia ha elevat la seva petició a 25 anys de presó i ha mantingut la sol·licitud perquè l'acusat indemnitzi amb 168.000 euros els pares del difunt, així com amb 20.000 euros cada un dels quatre germans. Per la seva banda, la família de la víctima ha demanat 22 anys de presó i 210.000 euros d'indemnitzacions per als pares i germans del mort. Mentrestant, la defensa ha demanat la pena mínima aplicable. La magistrada presidenta del Tribunal decidirà sobre la pena de presó i les compensacions als familiars en la sentència que dictarà els propers dies.

stats