Societat 23/03/2018

Envien a judici la primera gran causa contra Cursach

Ara Balears
2 min
L’ex-directora general de Turisme, Pilar Carbonell, també serà jutjada en el cas Policia Local.

PalmaEl jutge Miquel Florit, que substitueix Manuel Penalva en la instrucció del cas Cursach, ha tancat una de les peces del cas Policia Local i proposa jutjar l’empresari mallorquí, Bartomeu Cursach, per liderar una organització criminal.

A l’escrit, el jutge instructor aprecia delictes de suborn, pertinença a una organització criminal, prevaricació, coacció, tràfic d’influències, omissió del deure de perseguir delictes o ús d’informació privilegiada.

En el cas, que, a banda de l’empresari, afecta 26 persones més, també es planteja el judici contra l’ex-directora general de Turisme, Pilar Carbonell, i el que era cap de servei del seu departament, ja que destaca la “familiaritat” d’ambdós amb el director del grup Cursach, Bartomeu Sbert, i el fet que aconseguís una tramitació per al centre Megapark en temps rècord.

Aquest escrit posa punt final a la fase d’instrucció d’aquest cas i atorga un termini de 20 dies a les acusacions personades en el procés perquè presentin els seus escrits i especifiquin quin delictes s’imputen als investigats i quines penes sol·liciten per cadascun d’ells.

El magistrat relata tots els fets que considera que són punibles en què hi ha involucrats tots els caps de la Patrulla Verda, Carbonell i un altre alt càrrec; funcionaris de l’Ajuntament de Palma; l’expresident del PP de Palma, José María Rodríguez, i el que encara és diputat autonòmic i regidor de Cort, Álvaro Gijón, a més de dirigents d’associacions d’empresaris, directius i col·laboradors del grup Cursach.

El jutge recull testimonis que relaten, per exemple, els regals i suborns en metàl·lic a funcionaris de Cort per tal de passar per alt il·legalitats urbanístiques.

A la investigació de diferents peces s’ha posat en relleu com alguns poilicies locals no només afavorien Cursach a canvi de gratificacions irregulars, sinó que, fins i tot, treballaven directament per a ell, sota la direcció i les ordres de Sbert, i amb el vistiplau dels seus superiors, els quals fins i tot arribaven a renyar altres policies que, actuant de manera correcta, podien perjudicar els interessos de Cursach.

stats