Societat 27/05/2020

Els joves de les Balears comencen a fumar amb poc més de 14 anys

Segons l'Enquesta autonòmica sobre l'ús de drogues en alumnes d'ensenyament secundari, el consum diari de tabac se situa al voltant dels 15 anys

Ara Balears
2 min
Cap a un futur sense tabac

PalmaAmb poc més de 14 anys. Aquesta és l'edat en què els joves de les Illes Balears comencen a fumar tabac, segons els resultats de l'Enquesta autonòmica sobre l'ús de drogues en alumnes d'ensenyament secundari que ha fet pública aquest dimecres la Conselleria de Salut amb motiu del Dia mundial sense tabac.

Segons han informat en un comunicat, l'edat d’inici del consum de tabac se situa a l’edat de 14,3 anys i el consum diari al voltant de 15, i el consum de tabac diari per part d'aquest grup el darrer mes indica que la prevalença de consum és d'un 7,4%, un percentatge lleugerament inferior que l'anterior enquesta.

En el conjunt de les Illes, la prevalença el darrer any és del 36,2%, lleugerament superior a la mitjana estatal, que se situa en el 35%. Aquest consum, segons informen en el comunicat, representa un 29,6% entre els homes i un 41,4% entre les dones.

Tabac i càncer

D’altra banda, segons els tumors definits per l’Agència Internacional d’Investigació sobre el Càncer, els relacionats amb el tabac representen, a Mallorca, el 58% dels casos en el cas dels homes i el 43% en les dones.

Segons destaquen en el comunicat, el tabac està relacionat amb el 76% de les morts per càncer en els homes (pulmó i tumors digestius en primer lloc) i el 57% en les dones (en primer lloc tumors digestius, seguits de càncer de pulmó). A més, estipula que mentre que els tumors que estan relacionats amb el tabac en els homes van disminuint, en les dones hi ha hagut un augment del càncer de pulmó.

Actualment la Conselleria de Salut i Consum lluita contra el tabaquisme des de diferents àmbits com l'educatiu, amb diversos programes preventius i formatius i l'assistencial, amb l'inici el 2020 del finançament del tractament farmacològic per poder deixar de fumar amb vareniclina i el bupropió.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que el tabaquisme és la principal causa de malaltia i de mort prevenible. Per això, des de fa anys, la darrera setmana de maig, anomenada Setmana sense Fum, s’organitzen a escala mundial nombroses activitats amb l’objectiu de sensibilitzar la població en general sobre els efectes negatius del tabaquisme actiu i el tabaquisme passiu.

stats