FICCIÓ
Societat 25/05/2019

‘Joc de trons’ en 10 escenes per al record

Els lectors de l’ARA trien el Casament Vermell com el seu moment preferit

A. Palés / A. Pol
6 min
‘Joc de trons’ en 10 escenes per al record

BarcelonaDiumenge passat Joc de trons s’acomiadava dels seus fidels seguidors amb un episodi final que deixava els espectadors dividits, tot i aconseguir un record històric d’audiència per a la cadena (19,3 milions de persones van veure l’episodi en directe als Estats Units). La vuitena temporada ha sigut polèmica -hi ha iniciatives que demanen que es torni a rodar- i això ha tacat el record d’una sèrie que durant vuit anys ha aconseguit ser el centre de totes les converses seriòfiles.

Al llarg de 73 episodis els espectadors de Joc de trons han pogut gaudir (i també patir) escenes de tota mena, des de les que oferien violència explícita fins a les que deixaven veure el costat més emotiu dels personatges. Per reivindicar el llegat de la saga de George R.R. Martin, a l’ARA hem demanat als lectors que votessin la seva escena preferida entre 10 preseleccionades per l’equip de Mèdia. El rànquing ho deixa ben clar: el fan de Joc de trons vol marro i sang. Als que l’heu vista us pot motivar per tornar-la a veure. I als que no, alerta, que està ple d’espòilers.

El casament vermell

27 % dels vots

Els casaments mai més tornaran a ser llocs feliços. Una part important de la família Stark -el Robb, la seva dona, Talisa, i la seva mare, Catelyn- és assassinada per Walter Frey i els seus vassalls en un gir de guió que va agafar per sorpresa els espectadors i va fer vessar més d’una llàgrima, sobretot a alguns dels actors que van protagonitzar l’escena, com Oona Chaplin. El casament és una autèntica carnisseria: Robb Stark i Talisa, embarassada, són apunyalats, i la Catelyn degollada després de plorar amargament la mort del seu fill gran. La sang tenyeix de vermell l’estirp dels Stark.

Els lectors de l’ARA han escollit aquesta escena com la seva preferida de tota la sèrie. De fet, en el seu moment ja va causar un gran impacte i els vídeos que recollien les reaccions de sorpresa i horror dels espectadors es van fer virals. Joc de trons va agafar tirada a les bodes de final tràgic: el Casament Porpra, que va acabar amb la mort del Joffrey, també podria figurar a la llista dels moments més impactants de la sèrie.

La Batalla dels Bastards

18% dels vots

Rickon Stark corrent cap a Jon Neu per aconseguir la desitjada supervivència és una mostra més del sadisme de Ramsay Bolton, que ja ha decidit que el matarà molt abans de deixar-lo lliure. La fletxa que li clava (i que el mata) és el tret de sortida de la Batalla dels Bastards, una de les més reeixides de la sèrie i l’inici del declivi de Bolton. Amb menció especial per a Sansa, que comença a donar mostres de ser una de les peces més intel·ligents del joc de trons quan apareix inesperadament al camp de batalla acompanyada de les forces de la Vall per salvar Jon Neu.

La mort del Rei de la Nit

16% dels vots

L’Arya ho té molt clar: avui no, avui no serà el dia de la seva mort. Quan tot es dona per perdut, l’Arya apareix del no res i provoca una autèntica bogeria entre els aficionats de Joc de trons en el capítol de la gran batalla de l’última temporada. La guerrera Stark ha posat en pràctica tot el que ha après i sorprèn fent un veloç canvi de mans amb la daga que acaba amb la vida de la principal amenaça del Nord. El Rei de la Nit es fragmenta en mil trossos quan Arya li clava el punyal d’acer valiri que Bran mateix li havia donat. Així, els pronòstics de la Melisandre es compleixen i tanca definitivament els ulls blaus. El gran maldecap de les últimes temporades s’ha acabat i el comptador de morts s’atura, temporalment.

L’incendi del Septe

11% dels vots

Com l’ocell Fènix, la Cersei reneix de les seves cendres. Ha jurat venjar-se de totes les humiliacions i decideix seguir a la fortalesa vermella en comptes de comparèixer al seu propi judici. La reina mare sembla convertir-se en una versió femenina del Rei Boig i fa volar amb foc valiri el Septe de Baelor, i acaba amb els Pardals de la Fe, la família Tyrell i també l’últim dels seus fills, ja que el Tommen se suïcida després de veure la catàstrofe.

La mort de Ramsay Bolton

8% dels vots

Tots els homes han de morir, però n’hi ha que s’ho mereixen més que d’altres. Ramsay Bolton pertany a aquesta última categoria. Els seguidors de la sèrie comptaven els dies per veure el final del psicòpata expert en tortures i humiliacions de tot tipus i va arribar de mans d’una de les seves principals víctimes, Sansa Stark. La noia que només somiava ser princesa busca venjança contra l’home amb qui la van obligar a casar-se (i que l’ha violat i maltractat repetidament). Lligat en una cadira, Bolton mor devorat pels seus propis gossos famèlics després que Jon Neu l’atonyini i que la Sansa, que ha perdut tota la carrincloneria, li engegui un discurs en què deixa anar tot el seu odi.

La fi de Desembarcament del Rei

7% dels vots

La vuitena temporada ha sigut el descens als inferns de la Khalessi. Després de mostrar-la com l’hereva més justa del Tron de Ferro i alçar-la com a esperança dels oprimits, Daenerys Targaryen ha vist com l’obsessió per recuperar el poder que la seva família va perdre l’obligava a prendre decisions dràstiques i fins i tot immorals. La Mare dels Dracs no mostra compassió pels habitants de Desembarcament del Rei i decideix arrasar la ciutat cremant-la. La Daenerys vol deixar-li clar a la Cersei que ella no s’arronsa davant de ningú, però la seva decisió farà que els seus col·laboradors més estrets perdin la confiança en ella.

La decapitació de Ned Stark

6% dels vots

És el primer gran xoc de la sèrie, la primera pista que George R.R. Martin no garanteix la supervivència de ningú a Joc de trons. Ned Stark era un home just, noble i honrat. Precisament aquests principis són els que fan que la Mà del Rei acabi acusat de traïció. La Sansa convenç el seu pare d’acceptar-ho públicament confiant en la promesa de clemència del Jeoffrey. Per a estupefacció seva i del Cersei, que no acaba de creure’s la malícia del seu fill, el Jeoffrey demostra que desconeix la pietat i que no té cap intenció de complir la seva paraula. Així, Ned Stark, després de confessar un crim que no ha comès, és decapitat davant de les seves filles Sansa i Arya. George R.R. Martin trenca tots els esquemes i sorprèn els espectadors carregant-se qui estava destinat a ser protagonista.

La resurrecció de Jon Neu

4% dels vots

Amb la fal·lera de George R.R. Martin per matar els protagonistes de la sèrie, semblava que la defunció de Jon Neu estava cantada. Sorprenentment, però, en aquest cas no va ser així. Sí, Jon Neu mor, però només momentàniament, ja que gràcies a les arts de Melissandre i el Déu de la Llum, el bastard Stark torna a la vida i pot continuar sent un clar aspirant a ocupar el Tron de Ferro (tot i que a ell encara li queda molt per saber que és el rei legítim).

El camí de l’expiació

3% dels vots

Cersei Lannister viu el seu pitjor moment anímicament. El seu fill Tommen ha resultat un rei feble i ha confiat tot el seu poder als piadosos i austers Pardals de la Fe. La reina mare, que és un dels personatges més orgullosos, ha estat empresonada per la vida pecaminosa que ha portat i l’única via per tornar a palau i aconseguir l’absolució del Pardal Suprem és confessar públicament tots els seus pecats carnals. Desproveïda de tot suport i vestimenta, és humiliada als carrers de Desembarcament del Rei.

El Bran llançat daltabaix de la torre

1% dels vots

Quantes coses que es fan per amor! La frescor i l’agilitat només li duren un capítol, a Bran Stark. La seva afició a les altures i la seva curiositat d’explorador de 10 anys li impedeixen fer cas dels consells de la seva mare i acaba al lloc inadequat en el moment més inadequat: la torre on els bessons Lannister consumen, una vegada més, la seva relació incestuosa. La Cersei i el Jaime Lannister són conscients que si el Bran obre la boca tothom sabrà que l’hereu al Tron de Ferro -el Joffrey- no és més que un bastard nascut d’una relació que no passa els filtres de la moralitat. Per això el Jaime, que és capaç de tot per defensar la seva petita família, decideix tallar el problema d’arrel i llançar el Bran daltabaix de la torre. Poc semblava en aquell moment que el Bran acabaria sent un personatge fonamental de la història del joc de trons.

stats