Societat 28/09/2021

D'una fossa comuna a un nínxol sense nom de l'Ajuntament de Puigpunyent

La família de Joan Ferrà, assassinat el 1936, ha posat una placa provisional davant la desídia del Consistori, que diu que la instal·larà la setmana ve

2 min
Un dels néts del represaliat pel franquisme Joan Ferrà col·loca la placa al nínxol.

PalmaJoan Ferrà Ferrà fou assassinat pels falangistes el 24 d’agost del 1936 a Calvià. Els feixistes enterraren el seu cos a la fossa comuna del cementeri del poble, exhumada a final del 2018. Durant 82 anys, la seva història va ser silenciada pel franquisme, però la família no el va oblidar mai. Els antropòlegs d'Aranzadi en recuperaren les despulles, que el 9 de febrer de l'any passat foren dipositades en un nínxol propietat de l'Ajuntament de Puigpunyent, el poble on va néixer. Un any i set mesos després, però, la tomba continuava sense nom. Fins aquest dilluns horabaixa, quan la família i Memòria de Mallorca han posat una placa provisional davant la desídia del Consistori.

El batle de Puigpunyent, Toni Marí, ha assegurat a l'ARA Balears que la setmana que ve instal·laran la placa oficial. "Suport absolut a tots els familiars de Joan Ferrà", ha dit, sense voler comentar per què encara no l'han posada, malgrat que el ple municipal va aprovar fer-ho el 23 d'agost d'enguany.

"Feim el que havia de fer l'Ajuntament; hem esperat molt i per això ho feim nosaltres", ha comentat un dels nets del represaliat, Joan Ferrà, a la desena de persones que han assistit a l'acte, entre els quals hi havia l'historiador que va documentar la fossa calvianera, Manel Suárez. "La placa s'hauria d'haver posat el dia de l'homenatge –el 9 de febrer de 2020–", segons ha assenyalat. A l'esdeveniment també hi era la presidenta de Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver, que ha qualificat la situació de "lamentable". "Esperam que rectifiquin, fa molt de mal a les famílies", ha afegit.

El diputat de MÉS al Parlament Josep Ferrà i el tinent de batle delegat de Joventut, Participació Ciutadana, Medi Ambient, Transició Ecològica i Memòria Democràtica a l'Ajuntament de Calvià, Rafel Sedano, que també és del partit sobiranista, han assistit a l'acte.

stats