Societat 27/03/2020

"Em fa por anar a fer feina"

Jacqueline Pérez és quiosquera, i cada dia s'exposa a treballar al carrer

Catalina Riera
2 min
Jacqueline Pérez al quiosc de Plaça Espanya

PalmaA Jacqueline Pérez li encanta la seva feina. Treballa al quiosc de la plaça d'Espanya de Palma des de fa set anys i el que més en valora és el contacte amb els clients que cada dia van a comprar la premsa, a cercar diaris, revistes i setmanaris per informar-se. Però ara treballa amb temor. "Em fa por anar a fer feina", reconeix. Preferiria quedar a casa seva i no exposar-se a la possibilitat de contagiar-se de coronavirus en lloc de treballar al carrer en ple estat d'alarma.

Quan la quiosquera arriba a la paradeta de la plaça d'Espanya hi col·loca les revistes i els diaris, posa la ràdio i ho deixa tot preparat perquè els clients s'hi trobin a gust. Ella duu guants i màscara. Es col·loca darrere el taulell i comença a fer feina. Això sí, sempre mantenint la distància de seguretat.

Si fa tres setmanes la paradeta estava disponible de 6.30 a 19.30 h, ara només obre de 8 a 14 h. També hi havia tres persones treballant, i feien torns. Ara a la quiosquera li han reduït la jornada i el sou. A més, a partir d'aquesta setmana estarà tota sola, almenys fins que acabi l'estat d'alarma. Descansarà un dia a la setmana. "Una companya que fa torns entre altres parades em cobrirà", explica.

El fet de continuar treballant obliga Pérez i el seu marit, que és conductor de l'Empresa Municipal de Transports Urbans de Palma, a sacrificar-se, diu. Tenen dos fills. "Un nin de 7 anys i una nina de 12", comenta orgullosa. Com que les seves professions els obliguen a tenir contacte amb altres persones, per protegir-los, han enviat els fills a passar la quarantena amb els avis. "Són joves i estan bé de salut. És el millor per a tots", explica.

Ara només s'atura al quiosc una quarta part dels clients que ho feien abans de l'estat d'alarma. Així i tot, "encara és molta gent", creu. Assegura que alguns només ho fan per sortir al carrer i utilitzen l'excusa de carregar la targeta de l'autobús o comprar el diari. Davant aquesta situació, la quiosquera troba que s'hauria de ser "més responsable" perquè els seus clients "només carreguen uns cinc euros" i en podrien posar més "per evitar desplaçaments futurs".

Jacqueline considera que "no és del tot necessari" tenir obert, encara que entén que els quioscs són els únics llocs de Palma on es dona el servei de càrrega de la targeta de bus i la gent ho ha de poder continuar fent. També creu que, amb internet, no és imprescindible que els quioscos continuïn venent diaris, tot i que el decret d'alarma mateix els va considerar un servei bàsic, precisament per la premsa. Les publicacions periòdiques que no surten cada dia també ofereixen alternatives per no haver de sortir massa sovint a comprar-les.

stats