Societat 24/08/2019

Unes 2.000 Kellys participen en el primer dia de vaga a Eivissa per exigir millores

Durant la jornada hi ha hagut un incident entre un client i una representant del sindicat de la CGT

Ara Balears
2 min
Les Kellys es preparen per a la vaga

EivissaUnes 2.000 Kellys han participat aquest dissabte en el primer dia de vaga d'aquest col·lectiu per exigir millores laborals i posar fi a la sobrecàrrega de treball, segons les dades facilitades pel sindicat CGT. La vaga ha estat convocada per a aquest dissabte i diumenge i, segons el secretari general de la Confederació General del Treball (CGT) a les Pitiüses, Rafa Sánchez, la participació ha estat "alta”, tenint en compte que a l'illa treballen unes 6.000 cambreres de pis.

Aquest primer dia ha començat amb piquets informatius i un incident entre un client i una representant del sindicat de la CGT, després de despertar el seu fill amb el renou d'una botzina. Sánchez ha explicat que a les 8.15 h, en el moment en què hi havia un piquet convocat davant un hotel del Port del Torrent, el Sirenis Seaview, un turista ha sortit al carrer, li ha pres a la força la botzina amb la qual protestava i l'ha acusat d'haver despertat el seu fill. Un sindicalista ha sortit en defensa de la treballadora i ha resultat agredit pel turista. “Li ha trencat la camisa i té ferides al coll”, ha afegit Sánchez.

Les Kellys han demanat “stop explotació” i han advertit que "no som de ferro". A més, han reclamat que es rebaixin i regulin les càrregues laborals. “Lluitem contra la sobrecàrrega de treball; hi ha dones que no mengen o que no van al bany perquè en vuit hores no tenen temps”, ha explicat Dolores Paterna, treballadora de l'hotel Grand Palladium.

Segons ha afegit, aquest establiment ha passat de tres a cinc estrelles sense rebaixar el nombre d'habitacions per a les treballadores. “Les estrelles les duim nosaltres aquí, a l'esquena”, ha apuntat. El secretari general de CGT, Rafa Sánchez, ha destacat que, encara que “la participació no està sent tan alta com ens agradaria”, aquesta vaga “ja és històrica a Espanya” perquè “és el principi d'alguna cosa que començarà a canviar”.

El Govern destaca la “normalitat” en la vaga

El Govern balear ha destacat la “normalitat” del primer dia de vaga i la directora general de Treball i Salut Laboral, Virginia Abraham, ha recordat que només s'ha registrat un incident amb un client d'un hotel que “ja ha estat solucionat”. Segons ha indicat, les netejadores i cambreres de pis “estan exercint el seu dret” a la vaga i donen “visibilitat” a les seves reivindicacions, que també “preocupen” l'Executiu balear.

En aquesta línia, Abraham ha dit que s'estan adoptant mesures per elaborar un estudi, a través de la Fundació Prevenció Hostaleria, per poder “tenir una metodologia” que permeti analitzar la càrrega de treball de les Kellys. A més, ha recordat les 300 inspeccions fetes a les Balears aquest estiu per constatar que es compleixen les condicions de treball d'aquest col·lectiu.

stats