TREBALL
Societat 19/07/2019

Les Kellys d’Eivissa es revolten contra les condicions laborals

Les cambreres de pis de les Pitiüses faran dos dies de vaga en plena temporada turística

Inma Saranova
4 min
Les Kellys d’Eivissa es revolten contra les condicions laborals

EivissaL’assemblea de les Kellys d’Eivissa i Formentera va votar dilluns passat a favor de fer vaga -per primera vegada a les Pitiüses- durant dos dies consecutius. Serà al mes d’agost, en plena temporada turística. Al voltant d’un centenar de les 6.000 cambreres de pis que treballen a Eivissa i Formentera així ho decidiren amb l’objectiu que es reguli la seva càrrega de feina i que es compleixi el Conveni d’hostaleria, que, malgrat que és molt millorable, segons les cambreres de pis, ni tan sols s’arriba a complir.

Milagros Carreño, portaveu de les cambreres de pis, assegura que l’assistència a l’assemblea no va ser tan multitudinària com haurien desitjat. “Hi esperava moltes més dones, perquè unes poques lluitam per totes”, reconeix. En qualsevol cas, les dones presents varen votar per àmplia majoria fer vaga. Carreño n’assenyala els motius: “Fa anys que reivindicam millores que ens mereixem per la feina que exercim i ara ja no podem consentir la sobrecàrrega de treball que suportam i que augmenta sense aturar”.

Precisament per això, les Kellys d’Eivissa fa anys que s’organitzen. Treballen al lloc més rendible de l’estat espanyol per als hotelers, segons la classificació que va difondre el lobby turístic Exceltur a principi d’any. I des que va començar la seva lluita, les cambreres de pis d’Eivissa i Formentera han elaborat tot un argumentari en què tenen en compte els rols de gènere que, en ple segle XXI, encara s’imposen en un sector feminitzat com el seu. Carreño resumeix d’aquesta manera les reivindicacions d’un col·lectiu que es reconeix doblement oprimit per la seva condició de dones i de proletàries: “Som humanes, no som màquines, i que siguem dones no significa que puguin tractar-nos d’aquesta manera”.

Les cambreres de pis organitzades han identificat el seu conflicte laboral com a part de la lluita d’un proletariat format sobretot per dones discriminades pel racisme, però també com a part de la lluita feminista. Les Kellys insisteixen que gran part de la feina que fan les dones està infravalorada, i molt especialment la seva. Tot i que treballen en un sector pròsper, critiquen que les treballadores cada dia són més explotades i infravalorades.

La portaveu de les Kellys insisteix que la situació empitjora temporada rere temporada. “Vaig començar a treballar a Mallorca fa 25 anys i llavors havia de fer 16 habitacions cada dia, ara a Eivissa en faig 22, en una jornada de sis hores a tot estirar, i hi ha companyes que en aquest mateix període de temps fan fins a 29 habitacions; és inhumà”, lamenta Carreño. A més, destaca que el de les cambreres de pis és l’únic col·lectiu que fa feina a l’hostaleria a preu tancat per un sou i sense cap mena d’incentiu. “Per què? Perquè som dones fortes i saben que, malgrat tot, continuarem traient la feina endavant?”, es demana. Pel que fa a la càrrega laboral, les condicions de les Kellys es diferencien de la resta de professions del seu sector en l’exigència de resultats numèrics com els que apunta Milagros Carreño, els quals, segons denuncia el col·lectiu, no es corresponen amb allò que s’estableix per conveni.

La Federació Empresarial Hotelera d’Eivissa i Formentera (FEHIF) hi discrepa. El gerent de la patronal, Manuel Sendino, nega que les cambreres de pis treballin a preu tancat. “No és cert, ja ningú fa feina a preu tancat en l’àmbit de l’hostaleria” assegura, encara que, tot seguit, ho matisa: “Potser això passa puntualment en alguns llocs on s’augmenta la càrrega de feina conjunturalment depenent de l’ocupació o de si hi ha baixes que s’hagin de cobrir i, en ocasions, sí que poden arribar a demanar-se esforços especials”.

Pel que fa a les condicions laborals de les cambreres de pis a les Pitiüses i de les reivindicacions de les Kellys en aquesta convocatòria de vaga, Sendino es limita a indicar que “en alguns convenis col·lectius anteriors” ja havien aconseguit “millores salarials per sobre de les que tenien la resta de treballadors de l’àmbit del conveni”. “Nosaltres pensam que els salaris en el Conveni de l’hostaleria a Balears han tingut un increment molt important els dos darrers anys i està pactat que continuïn augmentant en el futur”, afegeix.

Sense previsió de negociació

En qualsevol cas, la decisió de les Kellys no ha estat ben rebuda entre els hotelers pitiüsos. “No és una bona notícia; esperem que abans que arribi aquesta data se solucionin les coses”, diu el gerent de la FEHIF, que, malgrat això, assegura que no hi ha cap previsió de reunir-se amb les Kellys perquè la patronal entén que “aquests assumptes han de plantejar-se en la comissió negociadora del conveni col·lectiu”.

No obstant això, des del col·lectiu de les cambreres de pis insisteixen que el conveni, a banda de ser insuficient, en molts casos no es compleix, motiu pel qual, entre les seves reivindicacions, també hi ha una major activitat d’inspecció. D’altra banda, Milagros Carreño afirma que la situació a Eivissa i Formentera és molt pitjor que la de les seves companyes de la Península. “Tenim companyes que feien feina a Eivissa i se n’han anat a la Península i, tot i que hi guanyen un poquet menys, treballen molt més tranquil·les, mentre que aquí no tenim temps ni d’anar al bany”, lamenta.

Per tot això, Carreño fa una crida especial a les veteranes del sector: “Tenc la confiança que les que fa més anys que som a les empreses siguem les que donem la cara i secundem la vaga, perquè les més joves tenen més por de ser acomiadades. Tanmateix, no hem de tenir por, perquè arribarà un moment en què els hotels quedaran sense cambreres de pis, no només per les dificultats d’aconseguir treballadors en temporada, sinó perquè, a més, la gent nova no aguanta el ritme de feina que duim”.

De moment, el sindicat CGT ha estat l’únic que ha manifestat la intenció de donar cobertura a la convocatòria d’una vaga pionera a les Pitüses.

stats