Societat 25/01/2021

La incidència de covid-19 a les Balears davalla dels 700 casos per 100.000 habitants

A Eivissa, Can Misses ha habilitat més llits per a pacients amb coronavirus i el sindicat SAE alerta que l'hospital està "a punt del col·lapse"

3 min
Una sanitària amb el material de protecció contra el covid-19.

La incidència acumulada a 14 dies (IA14) de les Illes Balears davalla dels 700 casos per 100.000 persones, després de tres dies per sobre d'aquest llindar. Aquest dilluns aquest índex se situa en 694 casos de coronavirus per 100.000 persones els darrers 14 dies, segons ha informat la portaveu del Govern balear, Pilar Costa, en la roda de premsa posterior al Consell de Govern.

Així, l'Arxipèlag manté una tendència a la baixa respecte de diumenge, quan l'IA14 era de 714 infeccions per 100.000 habitants. Eivissa continua sent, amb diferència, l'illa més afectada. Amb 2.156 contagis en 14 dies, l'índex es redueix lleugerament respecte d'ahir, quan Salut va comunicar una IA14 de 2.174 casos.

Mallorca passa de 468 casos a 447; Menorca, de 542 a 523, i Formentera, de 966 a 957. Pel que fa a la taxa de positivitat en les proves diagnòstiques en una setmana, és d'un 9,3% a les Balears, d'un 21% a Formentera, d'un 12,4% a Eivissa, d'un 7,7% a Mallorca i d'un 6,6% a Menorca.

D'altra banda, la Conselleria de Salut ha informat aquest dimarts de quatre defuncions per coronavirus el darrer dia, amb els quals són 557 les persones infectades que han perdut la vida des de l'inici de la pandèmia. A més, ha notificat 193 nous contagis, 241 menys que els detectats la jornada interior. S'han fet 4.997 proves diagnòstiques en 24 hores i la taxa de positivitat ha davallat dràsticament fins al 4,45%.

Pressió hospitalària

Mentre que la corba de contagis davalla, la pressió hospitalària continua tensant-se. Avui una persona ha entrat a l'UCI, amb la qual són 127 els pacients crítics a les Illes. A planta hi ha 476 persones, 23 persones més que ahir. La situació es complica especialment a Eivissa, on hi ha 17 unitats de crítics actives i 136 a planta. L'àrea de Salut de les Pitiüses ha ampliat fins a 189 els llits dedicats a pacients infectats a l'hospital Can Misses, arran de la previsió d'augment d'ingressos els propers dies.

La directora gerent de l'àrea de Salut, Carmen Santos, ha destacat que prendre aquestes mesures amb temps "és determinant per reaccionar amb anticipació" davant els nous escenaris, i ha remarcat la importància de "l'esforç i la generositat" dels professionals sanitaris, que "estan demostrant un alt compromís i professionalitat". Cal recordar que avui també arriben a Eivissa des de Mallorca 10 infermeres per reforçar l'assistència.

Aquest dilluns, el sindicat SAE ha demanat als eivissencs que "s'autoconfinin" perquè Can Misses està "a punt de col·lapsar". Adverteixen que hi ha 59 professionals sanitaris aïllats per contacte estret i 157 són positius. "Si aquestes xifres continuen augmentant, de veritat algú creu que els professionals podrem resistir?", es demanen.

De fet, ahir es va fer viral la piulada d'una infermera de l'hospital que demanava també a la població de l'illa que quedàs a casa "perquè la situació a l'hospital és molt greu". "No hi ha infermeres, estam triplicant torns, esgotades. No podem més", alertava la sanitària.

A les residències de gent gran tenen 92 professionals (un menys que ahir) i 106 usuaris amb contagi actiu (dos més). D'aquests darrers, 96 estan hospitalitzats. També davallen els professionals sanitaris, dels 306 d'ahir als 299 d'avui. Per últim, també van a la baixa els casos actius i aquest dilluns n'hi ha 9.412.

El Govern revisarà aquest divendres les restriccions

El Govern farà una reunió extraordinària aquest divendres per revisar les restriccions imposades en cadascuna de les illes per frenar l'expansió de la pandèmia. La portaveu de l'Executiu, Pilar Costa, ha assenyalat que s'avaluaran les darreres dades epidemiològiques per establir si es mantenen, s'endureixen o es relaxen les mesures en vigor.

Costa ha assenyalat que, malgrat el descens de la incidència acumulada, la situació sanitària de les Balears continua sent delicada i el control de l'epidèmia està lluny d'haver-se aconseguit. Malgrat no avançar cap possible decisió, sí que ha descartat que s'estigui plantejant la suspensió de l'activitat educativa a Eivissa, l'illa amb major incidència acumulada (2.156 casos aquest dilluns).

stats