Astronomia
Societat 16/05/2024

Inca ja té el seu propi asteroide

Es desplaça a més de 64.000 km per hora a la seva òrbita entre Mart i Júpiter

1 min
Simulació artística d'un asteroide que orbita més a prop del Sol que l'òrbita de la Terra

PalmaInca, la capital del Raiguer, ja té el seu propi asteroide. Es desplaça a més de 64.000 km per hora a la seva òrbita entre Mart i Júpiter. Va ser detectat per Salvador Sánchez i Manuel Blasco des de l'Observatori Astronòmic de Mallorca a Costitx quan es desplaçava sobre la constel·lació del Triangulum. Van utilitzar un telescopi Newton muntat per ells mateixos i el durant una setmana per assegurar-ne amb precisió l'òrbita, quan es trobava a 255 milions de km, després que estigués perdut durant cinc anys des de la primera detecció.

Un ca llebrer, emblema d'Inca, cavalca un asteroide.

La Unió Astronòmica Internacional (IAU) acaba de nominar aquest gran asteroide de tres km de diàmetre amb el nom oficial d'Incamajorca 71855. Segons han informat, no representa cap perill per a la Terra, atès que està situat en una òrbita entre Mart i Júpiter. L'asteroide Incamajorca ha estat seguit per multitud d'observatoris, com els de Hawaii, Arizona, Xina o el programa Atles dels EUA.

La Fundació de l'Institut d'Astronomia i Astronàutica de Mallorca (FIAAM) té com a objectiu omplir el cel de noms de grans asteroides descoberts per l'Observatori Astronòmic de Mallorca (OAM), en honor a la biodiversitat, la cultura i la història de les Illes Balears.

Les propostes de nominació són enviades constantment per la FIAAM a la Unió Astronòmica Internacional (IAU) per a l'aprovació i publicació oficials. D'aquesta manera hi haurà multitud d'asteroides de les Balears que podran ser objectiu de futures missions espacials d'exploració en mineria espacial.

stats