Societat 29/01/2021

Les Illes, per damunt de la mitjana estatal en dones titulars d'explotacions agràries

La població femenina representa el 33% de la titularitat de les finques del sector primari, uns cinc punts per damunt de la mitjana estatal

3 min
Les dones afiliades a organitzacions professionals agràries representen un 14%.

Les dones són titulars d'un 33% de les explotacions del sector primari a les Illes, xifra que se situa per damunt de la mitjana estatal, que es troba un 5% per sota de la dada de les Balears. Així ho ha explicat aquest divendres la presidenta de l'Institut Balear de la Dona (IBDona), Maria Duran, en la presentació de l'informe 'Diagnosi de la situació de les dones en el secretor agrari, pesquer i agroalimentari' del Govern.

Tot i que la xifra del 33% suposa "una bona notícia", ha dit Duran, la figura de la dona encara està "molt invisibilitzada i poc reconeguda al sector primari", ha apuntat la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha. La membre de l'Executiu ha explicat que aquesta diagnosi és la primera passa "per corregir" les desigualtats, amb eines com ara les "línies de subvenció".

Les dades "reflecteixen una molt baixa presència de dones en l'aspecte oficial o representatiu del sector, però no en la realitat", ha explicat De la Concha, que adverteix que no és possible saber quantes dones hi ha realment al sector primari. Això només es podria obtenir "amb enquestes globals", ha advertit. "Per això denunciam la invisibilització", especialment a les dades oficials, ha afegit la consellera.

També ha estat present a la reunió la gerent de Semilla, Georgina Brunet, encarregada d'elaborar les estadístiques. Aquestes reflecteixen que l'activitat on hi ha més dones és l'agrícola, amb un 37% de titularitat de dones, seguida de les mixtes, amb un 33%, i les ramaderes, amb un 20%.

Quant a les dones joves, Brunet ha destacat que, "tot i que aquesta població va augmentar durant el període 2016-2019 respecte del 2007-2015 fins a un 29%, la seva presència ha caigut fins al 26% del total de les incorporacions". Per illes, Mallorca és on s'han trobat més dones al capdavant de finques, amb un 35% del total. La segueixen Eivissa, amb un 30%; Formentera, amb un 27%, i Menorca, amb un 21%.

El sector on les dones tenen una major representació és l'alimentari, amb un 46% del total. En canvi, el de la pesca és el més desigual. Segons la Federació Balear de Confraries de Pescadors, un 2% de les 481 persones tripulants d'embarcacions són dones. Per illes, n'hi ha sis a Mallorca, quatre a Menorca, dues a Eivissa i cap a Formentera. A l'afiliació de la Seguretat Social les dones són un 7%.

Més dones a alimentació i menys a pesca

Per altra banda, "les dones afiliades a organitzacions professionals agràries representen un 14% i un 22% a les cooperatives agroalimentàries". Les xifres davallen encara més quan es parla d'òrgans de govern. En aquest cas, les dones són entre un 11% i un 33%, ha dit Brunet, i a les cooperatives "només són un 8% dels membres del consell rector".

Les estadístiques d'ocupació també permeten tenir una visió més concreta de la situació. Segons les xifres d'afiliació per gènere al sector primari, les dones són un 23% al sector d'agricultura, ramaderia i caça, i un 77% a la silvicultura. Per altra banda, l'Enquesta de Població Activa (EPA) del 2018 va revelar que el conjunt del sector primari està compost per un 85,2% d'homes i un 15,8% de dones.

No obstant això, la taxa del conjunt de l'Estat d'incidència de malalties professionals per cada 100.000 treballadors agraris és superior en el cas de les dones en 1,5 punts. La taxa global va ser de 109 malalties professionals.

El futur, pel mateix camí

Sigui com sigui, el futur no albira grans canvis, segons les xifres de formació elaborades amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació. Les dones només suposen un 13% de les inscripcions a formacions professionals relacionades amb el sector primari, mentre que als graus universitaris elles són un 24%.

En la roda de premsa també hi ha participat Miquela Vanrell, propietària d'una finca a Mallorca. "No tenia experiència, però t'adones que es pot fer i simplement consisteix a trencar estereotips que es vinculen a la figura d'un gestor home", ha assenyalat. Ara bé, "hi ha moltes tasques que topen amb el fet de tenir cura de la família", ha reconegut. "L'ofici de pagès no està reconegut i a això cal sumar-hi el fet de ser dona. Hi ha una doble manca de reconeixement", ha denunciat Vanrell.

stats