Societat 07/05/2024

Identifiquen per primera vegada a Eivissa les restes de tres víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista

El Govern balear ha informat de la localització i identificació d'una quarta víctima a Formentera

ARA Balears
1 min
Fotografia de les exhumacions del cementiri de Ses Figueretes, any 2020

PalmaIdentifiquen per primera vegada a Eivissa les restes de tres víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista. Així ho ha anunciat aquest dimarts el Govern de les Illes Balears, que ha detallat que els cossos han estat localitzats al cementeri de Ses Figueretes a Eivissa i que es tracta de Mariano Castelló Castelló, Bartolomé Costa Serra i Josep Vidal Ramon. D'altra banda, des de l'Executiu han informat també de la identificació d'una nova víctima al cementeri de Sant Francesc, a Formentera. En aquest cas, són de les restes de José Corvacho Sánchez.

Cal recordar que les excavacions fetes al cementeri de Ses Figueretes (Eivissa) han permès recuperar les restes d’un mínim de 13 víctimes, tres de les quals ja han estat identificades. No s’havia identificat mai cap víctima a l’illa d'Eivissa. Pel que fa a Formentera, en total s’han exhumat, durant el IV Pla de fosses, 26 restes, de les quals, de moment, només les de José Corvacho Sánchez han estat identificades. L’equip tècnic i el Govern treballen a la recerca de noves famílies del País Valencià, Múrcia i les Canàries.

Així, fins avui, a les Illes Balears s’han identificat 57 víctimes de la repressió franquista, gràcies a les anàlisis d’ADN i a la realització d’estudis antropològics.

Qui són les víctimes de la repressió franquista identificades?

Mariano Castelló Castelló ( Formentera 1869 – 1936)

Conegut com a Mariano de s’Hereu. Era pescador de professió i va ser afusellat a la ciutat d’Eivissa dia 17 de novembre de 1936 a l’edat de 67 anys. Les seves restes van ser recuperades a la campanya arqueològica de 2022, dins del III Pla de fosses, duit a terme per Aranzadi. La identificació va ser possible gràcies a les mostres donades d’un fill i un net de la víctima. Segons l’informe d’identificació biològica fet pel laboratori Biomics de la Universitat del País Basc (Vitòria-Gasteiz), la identificació de Mariano Castelló Castelló s’ha comprovat a través de restes òssies d’un crani que han estat comparades amb una mostra d’ADN de dos familiars directes. Finalment, ha donat com a resultat una identificació positiva.

Bartolomé Costa Serra (Sant Rafel, 1873 – 1936)

Conegut com a Bartomeu Miquel, de Sant Rafel. Era picapedrer i va morir afusellat el 18 de novembre de 1936 a 63 anys, per la qual cosa va deixar vídua Catalina Torres Riera, de Can Mosson, i nou fills. Les restes foren exhumades en les actuacions duites a terme durant el III Pla de fosses, el 2022. La identificació va ser possible gràcies a les mostres donades per diversos nets de la víctima. Segons l'informe d'identificació biològica fet pel laboratori BIOMICs de la Universitat del País Basc (Vitòria-Gasteiz), la identificació de Bartolomé Costa Serra s'ha vertificat a través de les restes d'un crani que han estat comparades amb una mostra d'ADN de diversos familiars directes. Ha resultat una identificació positiva.

Josep Vidal Ramon (Sant Vicent de sa Cala, 1884 – 1936)

De malnom en Pep d’en Rei, va néixer el 21 de desembre de 1884 a Sant Vicent de sa Cala (Eivissa). Durant la seva vida, va viatjar per Algèria, Marsella i Sud-àfrica. Es va casar amb Maria Marí Marí, amb qui va tenir una filla i tres fills. Amb la família va residir a Barcelona i a sa Cala. El 22 d’octubre de 1936 va ser afusellat a 52 anys per ser un republicà significat a sa Cala i la família va haver de partir a Mallorca. Les seves restes foren exhumades en les actuacions duites a terme durant el II Pla de fosses l’any 2020 per Atics SL. La identificació va ser possible gràcies a les mostres donades per un fill de la víctima. Segons l’informe d’identificació biològica realitzat conjuntament pel laboratori Biomics de la Universitat del País Basc, el Laboratori d’ADN Antic i Modern i d’Antropologia Física de la Universitat Autònoma de Barcelona i el laboratori Genomics de la Universitat Pompeu Fabra. La identificació de Josep Vidal Ramon s’ha evidenciat a través de les restes d’un crani que han estat comparades amb una mostra d’ADN d’una familiar directa. El resultat ha estat una identificació positiva.

José Corvacho Sánchez (Badajoz, 1899 – 1942)

Era natural del Valle de la Serena, a Badajoz. Era casat amb Emiliana Méndez i varen tenir tres fills i una filla. Amb la família residia a Almendralejo, on era pagès de professió i militant del partit socialista. Va morir al Penal de Formentera dia 25 d'abril de 1942, a 43 anys a causa de caquèxia (desnutrició) fruit de la tuberculosi pulmonar que patia segons la certificació mèdica. Les seves restes foren exhumades els passats mesos de novembre i desembre durant les actuacions duites a terme per Aranzadi i Atics al cementeri de Sant Francesc emmarcades en el IV Pla de fosses. Segons l'informe d'identificació biològica fet pel laboratori Biomics de la Universitat del País Basc, el Laboratori d'ADN Antic i Modern i d'Antropologia Física de la Universitat Autònoma de Barcelona i el laboratori GENOMICS de la Universitat Pompeu Fabra, la identificació de José Corvacho Sánchez s'ha demostrat gràcies a la mostra donada el 2022 per una filla seva. Ha estat el resultat d'una identificació positiva.

stats