Societat 17/03/2021

Els hospitals de les Illes Balears comencen a recuperar l’activitat quirúrgica

La pressió hospitalària a causa del covid-19 ha disminuït des de l'inici de la campanya de vacunació

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu d'una operació quirúrgica / ARXIU

PalmaEls hospitals de les Illes Balears comencen a recuperar l'activitat quirúrgica després que la pressió hospitalària hagi disminuït notablement des de l'inici de la campanya de vacunació. Segons ha detallat el Govern balear a través d'un comunicat, les sales d'operacions dels centres hospitalaris ja acullen intervencions de diverses patologies, no només oncològiques i preferents, i les consultes externes i els gabinets tornen a atendre presencialment.

Tot i això, el Govern ha recordat que tots els centres continuen reservant llits UCI i en planta per a pacients amb coronavirus. Actualment, Son Espases manté 16 llits per a pacients de coronavirus en estat crític i 15 en planta; Son Llàtzer té 10 llits a l'UCI i 12 a planta pel covid-19; l'Hospital Comarcal d'Inca manté l'UCI Covid (amb 6 llits) i 6 habitacions a la M1 per a aquests pacients; l'Hospital de Manacor també manté l'UCI Covid i 9 habitacions a planta; Can Misses té 15 llits UCI reservats per a pacients de covid i 97 llits en hospitalització; l'hospital Mateu Orfila té 17 llits UCI disponibles (7 a l'UCI actual i 10 a l'hospital de eia) per a pacients amb coronavirus, a més dels 26 llits a la planta de medicina interna.

Activitat quirúrgica

Pel que fa a l'activitat quirúrgica, a Son Espases s'han recuperat operacions que no requereixen ingrés posterior, i s'han reobert les sales d'operacions a Verge de la Salut, fet que ha permès recuperar intervencions a pacients amb patologies menys prioritàries que feia mesos que esperaven. A Son Llàtzer, les intervencions s'estan incrementant progressivament i, actualment, les sales d'operacions funcionen al 70%.

A l'Hospital Comarcal d'Inca, les sales d'operacions funcionen al 100% i s'hi fan tot tipus d'intervencions i en tots els serveis, mentre que a l'Hospital de Manacor, les sales d'operacions funcionen al 80%. A Menorca, l'hospital Mateu Orfila també ja té disponibles el 100% de les sales d'operacions, mentre que Can Misses té operatives, des d'aquesta setmana, sis de les nou sales de les quals disposa el centre hospitalari, quatre de les quals acolliran activitat programada; una, activitat quirúrgica urgent, i una altra, activitat obstètrica urgent. A més, les intervencions menors ambulatòries es fan al 100%.

Més de 10.000 pacients amb retard

Malgrat aquestes dades, la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha informat aquest dimecres durant la seva compareixença al Parlament balear que "els retards preocupen" el Govern. "Continuam tenint més de 3.000 persones amb retard en les visites superiors a sis mesos i unes 8.000 persones amb un retard de més dos mesos en primeres consultes", ha reconegut Gómez, qui admet que "s'ha de treballar" en aquestes xifres.

stats