MASCLISME
Societat 17/11/2018

“Els homes som els culpables de l’existència de la violència de gènere”

Quatre dels 25 protagonistes de la campanya contra la violència masclista del Consell de Mallorca analitzen el problema des de les seves pròpies experiències

Toni Crespí
4 min
“Els homes som els culpables de l’existència de la violència de gènere”

PalmaMiquel Far, psicòleg i terapeuta familiar de professió, ha vist de molt a prop nombrosos casos de violència masclista. “He estat testimoni de situacions molt properes d’amigues que han patit diferents tipus de violència masclista, com assetjament psicològic, control abusiu per part de les seves parelles i també casos de violència física”, explica. Tot això l’ha duit a fer una passa endavant, amb 24 homes més, i a participar en la campanya del Consell de Mallorca contra la violència masclista dins el marc del Dia internacional contra la violència cap a les dones, que es commemora el pròxim 25 de novembre. Ell i Julián García, Álex González i Manu Garcia expliquen per què ho han fet.

Tots quatre tenen clar que gairebé totes les dones han estat víctimes, alguna vegada o altra, de comportaments masclistes. I consideren intolerable que avui dia es continuïn normalitzant actituds masclistes que no haurien d’estar acceptades. Per la seva banda, el politòleg Álex González afegeix que en aquesta lluita el silenci no és la solució, sinó una contribució al masclisme que els rodeja. “El silenci ens fa còmplices. Estam envoltats d’una situació de violència sobre les dones. No podem quedar callats. La lluita per la igualtat de gènere i contra la violència és una qüestió que ens afecta a tots, inclosos els homes, que som els autèntics culpables de l’existència d’aquesta xacra, que és molt present en la societat”.

Experiència i implicació

Far explica que pot afirmar que el 100% de les seves amigues han estat víctimes de la violència masclista. Des d’experiències personals i laborals vinculades a la violència i a tota mena de masclismes, ofereixen la seva visió sobre aquesta xacra i exposen els motius pels quals han participat en la campanya. Els quatre manifesten que en l’actualitat hi ha un model de masculinitat hegemònic en la societat i que els homes són els principals subjectes d’intervenció per erradicar el masclisme.

Tot i el seu convenciment, no dubten que el camí per eliminar de manera definitiva la violència de gènere és que ells s’impliquin en la lluita per una societat més igualitària. Ells mateixos i tots els homes. Per això, en la campanya del Consell de Mallorca, cadascú explica diferents situacions que ha viscut en primera persona i exposa el seu punt de vista d’una manera molt propera al problema. Sens dubte, són quatre veus que representen una mostra dels encara massa pocs homes que asseguren que “estan farts” que no es faci una passa endavant per posar fi a aquesta situació i que intenten fer-hi alguna cosa, per petita que sigui, sabent que encara els queda molt camí per recórrer.

Manu Garcia, molt involucrat en la causa per raó de la seva professió -és dinamitzador sociocultural-, explica que “no fa falta l’agressió física perquè es pugui parlar de violència. Les dones que formen part del meu dia a dia són de manera quotidiana víctimes d’actituds masclistes que van des d’insults a petits detalls que no s’haurien de tolerar”.

Per part seva, Álex González destaca que tant des del punt de vista professional com personal també ha conegut nombrosos casos de dones que han patit la violència masclista, que ha deixat unes marques molt profundes en les seves vides. “Les seqüeles psicològiques són les més difícils de superar. Tant de bo mai més una dona del meu entorn hagi de tornar a passar per situacions d’aquestes”, declara.

Canvi de protagonisme

Els quatre testimonis no dubten a afirmar que és necessari que en l’àmbit de polítiques d’igualtat es comenci a interpel·lar els homes i no només les dones. “Sempre interpel·lam les víctimes, com si fossin elles les que s’han de protegir, evitant determinats comportaments o mostrant determinades actituds. Cal un canvi de protagonisme en el qual els homes donem la cara per començar a implantar noves narratives i trencar amb la nostra posició de silenci”, afirma Miquel Far. Per part seva, Julián García, expert en psicologia, defensa que la campanya del Consell de Mallorca s’hauria de promoure a escala estatal, a fi “que la nostra experiència servís per fomentar de manera més contínua projectes d’aquest tipus, en què els homes ens posam al costat de les víctimes”.

Un aspecte que destaquen els quatre homes és el suport que han rebut des del primer moment per part de les seves parelles a l’hora de formar part d’aquesta campanya. “De vegades, elles senten que no ens implicam prou en la lluita contra el masclisme, i el fet de representar en aquest projecte una altra perspectiva de la masculinitat i canviar la imatge de l’home no sensible amb la causa ho valoren de manera molt positiva”, asseguren.

Conscienciació i educació

Julián García manifesta que s’ha de fer feina de manera molt intensa en la conscienciació. El psicòleg assenyala que “el punt de partida han de ser els centres escolars, on s’han d’implementar polítiques educatives que fomentin la prevenció i la no-normalització d’actituds masclistes”. A això, Miquel Far hi afegeix que és imprescindible que les administracions duguin a terme programes d’intervenció social permanents destinats no tan sols a les dones, sinó a tota la població en general. “Ens agradaria que la nostra experiència sigui una passa més en el camí per construir una societat sense violència, que les víctimes sentissin que no estan soles i que els homes també lluitarem per transformar una societat masclista en una d’igualitària”, conclouen.

stats