Societat 20/03/2020

Un home mata la seva parella davant dels dos fills a la localitat valenciana d'Almassora

El Consell reforça els serveis de protecció per l'augment del risc generat pel tancament domiciliari

Daniel Martín
2 min
Vivenda on ha estat assassinada una dona de 35 anys presumptament per la seva parella, que ha confessat ser l'autor del crim

ValènciaUna dona de 35 anys ha estat assassinada per la seva parella, que ha confessat els fets, a la localitat valenciana d'Almassora (Plana Alta) en el que segons han confirmat a l'ARA fonts de la delegació del govern espanyol, es tracta d'un nou crim masclista.

El crim hauria tingut lloc dijous a la nit, davant dels dos fills menors d'edat de la parella i en el domicili familiar situat a la zona costanera d'aquest municipi. Hores després, aquest divendres a les 8.25 h del matí, l'home s'ha lliurat a la Guàrdia Civil i ha confessat el crim.

Segons han destacat fonts de la delegació del govern espanyol a l'ARA, no existeix constància de cap denúncia ni d'antecedents en el sistema integral de seguiment de casos de violència de gènere del ministeri de l'Interior. Des de l'executiu estatal han volgut destacar que en aquests moments de tancaments provocats per l'expansió del coronavirus, els sistemes de protecció "continuen més actius que mai", conscients que és una situació especialment "delicada".

En la mateixa línia s'ha expressat la vicepresidenta i portaveu del govern valencià, Mónica Oltra, que, preguntada pel succés, ha destacat que la Generalitat Valenciana ha reforçat el contacte telefònic amb les víctimes de violència masclista durant el tancament. Oltra ha subratllat que el Consell ha preparat recursos addicionals per si augmenten les dones que han d'ingressar al costat dels seus fills en centres de protecció per allunyar-los dels seus possibles agressors.

La vicepresidenta valenciana ha admès que el tancament "augmenta" el risc per a les dones víctimes de violència masclista, que han de conviure "permanentment" amb el seu possible agressor i ha explicat que davant aquest escenari, la conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha dictat una instrucció perquè els centres Dona 24 hores puguin continuar prestant el seu servei durant l'estat d'alarma mitjançant l'atenció telefònica al número 900 580 888.

Tres dies de dol

L'alcaldessa d'Almassora, Merche Galí, ha condemnat l'assassinat i ha decretat tres dies de dol oficial. Galí ha traslladat "la repulsa de la corporació municipal davant aquest i tots els casos de violència masclista que fan més dur, encara si cap, el confinament a les dones que viuen sotmeses per les seves parelles".

L'alcaldessa ha destacat que l'Ajuntament baixarà les banderes a mitja asta però no guardarà un minut de silenci ni realitzarà cap homenatge donada l'emergència sanitària generada pel coronavirus.

17 assassinats, tres d'ells al País Valencià, el 2020

Amb l'assassinat de la dona d'Almassora les víctimes de violència masclista s'eleven a 17 el 2020 i a 1.050 des que van començar a registrar-se les estadístiques el 2003. A més, els dos fills menors d'edat se sumen als nou orfes que deixa ja la violència masclista des de principis d'any a Espanya.

En el cas del País Valencià, es tracta de la tercera víctima mortal el 2020, després dels assassinats masclistes de Moraira-Teulada (Marina Alta) al febrer i Vilanova de Castelló (Ribera Alta) el 9 de març.

Cal recordar que el telèfon 016 atén totes les víctimes de violència masclista les 24 hores del dia i en 51 idiomes diferents, també durant l'estat d'alarma.

stats