Societat 06/11/2020

El Govern assegura que la planta d'hidrogen de Lloseta funcionarà el 2021 malgrat la crisi sanitària

El vicepresident, Juan Pedro Yllanes, ha afirmat que estan tramitant una ajuda europea de deu milions d'euros

Kike Oñate
2 min
Cimentera de Lloseta propietat de l'empresa multinacional Cemex

PalmaLa planta d'hidrogen que es preveu fer a la fàbrica de Cemex, a Lloseta, es posarà en marxa l'any que ve, segons ha assegurat aquest divendres el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes. D'aquesta manera, la viabilitat del projecte està garantida malgrat l'impacte econòmic provocat per la pandèmia i les dificultats que va trobar l'Executiu per tirar endavant el projecte presentat el 2019.

Yllanes ha explicat en una roda de premsa que actualment s'està tramitant una subvenció europea de deu milions d'euros per posar en marxa la planta d'hidrogen, que serà la més gran del sud d'Europa. El polígon industrial d'Inca i la planta hotelera de les badies d'Alcúdia i Pollença funcionaran amb l'hidrogen que es produeixi a la planta. També abastirà una àmplia flota d'autobusos del transport públic de Mallorca i de vehicles de lloguer.

Quan la planta estigui operativa serà capaç d'evitar la producció diària de fins a 16.000 tones anuals de CO2, fet que equival a salvar 3.300 exemplars d'alzina, segons va assegurar el representant de Redexis, la darrera empresa que es va sumar, juntament amb Cemex, Enagás i Acciona, a desenvolupar el projecte conegut com Power to Green Hydrogen Mallorca. La iniciativa, que té un pressupost d'uns 50 milions d'euros, distribuïts entre els quatre socis privats, permetrà una generació de fins a 10 MW de producció segons les necessitats.

La plata d'hidrogen verd forma part de les mesures incloses en la declaració d'emergència climàtica aprovada pel Govern ara fa tot just un any. Segons Yllanes, la iniciativa ha permès "prioritzar" les polítiques ambientals i posar-ne en marxa més d'un 60% en un any. Cal dir, però, que les grans mesures previstes al document ja estaven en marxa des de la legislatura passada, com és el cas de les lleis de canvi climàtic i transició energètica i de residus i sòls contaminants i el Pla de mobilitat.

stats