Política 08/11/2019

El Govern declara l'emergència climàtica amb mesures que ja estan en marxa o inconcretes

El document inclou aportacions de totes les conselleries de l'Executiu

Maria Llull
2 min
El Pla de Transició Energètica haurà d'establir un calendari de penetració de les energies renovables

PalmaEl Consell de Govern ha aprovat aquest divendres la declaració d'emergència climàtica a les Illes Balears, la qual implica el compromís de l'Executiu a prioritzar la lluita contra l'escalfament global "de manera clara i transversal". El conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, ha presentat les principals mesures que es duran a terme, moltes de les quals ja estan en marxa des de la legislatura passada. També hi ha propostes que pateixen manca de concreció i que caldrà veure com es desenvolupen a partir de la declaració.

El desplegament de les lleis de canvi climàtic i transició energètica i de residus i sòls contaminants, a més d'implementar el pla de mobilitat, són les principals mesures amb contingut concret d'aquesta declaració d'emergència climàtica. Aquestes normatives ja estan en marxa, i el seu desplegament s'hauria de dur a terme independentment de la declaració.

Deixant de banda això, les propostes de les conselleries que s'hi han inclòs abasten mesures de caràcter general. "Promoure l'ús d'embarcacions més poc contaminants"; "assegurar una gestió sostenible dels ports"; "millorar l'eficiència energètica del parc residencial"; "promoure accions i polítiques per tal d'optimitzar els recursos existents"; "una política agrícola de proximitat i resilient"; "desenvolupar una estratègia de turisme sostenible"; "fomentar estratègies d'economia circular"; "proporcionar formació per mitigar el canvi climàtic"; i "promoure la cooperació internacional en matèria climàtica" són algunes de les propostes que s'han presentat aquest divendres, sense que el Govern hagi indicat un calendari d'aplicació o si tindran dotació econòmica.

Malgrat això, Yllanes ha assegurat que l'Executiu "no vol que sigui una declaració formal" i ha explicat que, malgrat que ja s'han elaborat els pressupostos per al 2020, "hi haurà un reflex" de la declaració en els comptes de la Comunitat Autònoma.

stats