Societat 24/05/2022

Les Illes, zona pilot de la Guàrdia Civil per crear l'àrea de Drets Humans, Igualtat i Diversitat

El departament tindrà personal dedicat en exclusiva a aquestes necessitats i estarà dirigit per una comandant i integrada per una agent

2 min
Al centre, la directora general de la Guàrdia Civil, Maria Gámez, aquest dimarts a la comandància de Palma.

PalmaLa Guàrdia Civil de les Illes Balears serà l'encarregada de fer una prova pilot a escala estatal per crear una nova àrea, la de Drets Humans, Igualtat i Diversitat. La directora general de la Guàrdia Civil, Maria Gámez, ho ha anunciat aquest dimarts en una roda de premsa a Palma. Aquest nou departament "tindrà personal dedicat en exclusiva a aquestes necessitats i estarà dirigit per una comandant i una agent", ha explicat Gámez.

Aquesta mesura s'estendrà "al llarg de l'any a totes les zones de l'Estat", juntament amb "els comandaments de Ceuta i Melilla", ha assenyalat la directora general. Per tal de posar en marxa la iniciativa, s'han preparat "75 integrants del cos de distintes unitats, amb un curs de formadors formadors en igualtat i diversitat", ha afegit. "El sistema està plantejat amb una formació en cascada, és a dir, que la persona que ha estat formada per aquestes tasques s'encarrega de fer-ho amb la resta del personal", ha detallat.

D'aquesta manera, "els prop de 80.000 agents que hi ha a la Guàrdia Civil hauran rebut una formació específica en Igualtat i Diversitat", ha mantingut Gámez, qui ha destacat els precedents d'aquesta mesura: el Pla d'Igualtat del 2019 i l'àrea de Dones i Igualtat, el 2018. Malgrat aquestes fites, ha recordat que "cal augmentar el nombre de dones a la Guàrdia Civil i facilitar-ne la promoció", perquè en el conjunt de l'Estat representen un 8,5%, una xifra "clarament insuficient i allunyada de la composició de la nostra societat". Ara bé, "les Balears estan per damunt de la mitjana estatal en nombre d'agents femenins, amb un 13%", ha matisat.

Pel que fa a les funcions principals d'aquesta àrea, Gámez ha destacat "assessorar el cap de la zona en matèria de drets humans, diversitat i igualtat, plantejar iniciatives de sensibilització i conscienciació al personal del cos o impulsar la presència de dones i personal format en igualtat". "La igualtat és un compromís irrenunciable per a la Guàrdia Civil", ha defensat la directora general.

Reforç d'estiu

A banda d'això, la directora general ha anunciat que la plantilla de la Guàrdia Civil de les Illes s'engreixarà amb 386 efectius. Els gairebé 400 agents es distribuiran de la manera següent: 99 seran nous professionals que es desplaçaran; 170, guàrdies civils en pràctiques; 41, especialistes en diferents matèries i 76 es destinaran a zones amb especial incidència dels delictes sexuals.

stats