ODONTOPEDIATRIA
Societat 19/05/2018

“El grau de qualitat de vida afecta la salut oral”

500 especialistes reunits a Palma conclouen que cal potenciar la prevenció per minvar els tractaments

Aina Solano
2 min
El tipus d’alimentació i els hàbits d’higiene influeixen en la salut oral.

Palma“Estam tan desbordats de tractaments que no hem arribat on voldríem en prevenció”. Ho assegura Isabel Maura, presidenta del comitè organitzador de la 40a Reunió anual de la Societat Espanyola d’Odontopediatria (SEOP), que es du a terme aquests dies al Palau de Congressos de Palma. També és cap del servei de l’Àrea Dental de la Fundació Hospital de Nens de Barcelona i està especialitzada en pacients infantils amb necessitats especials.

“Hem d’anar intensificant la prevenció per fer menys tractament”, afirma Maura referint-se a “una roda que sempre gira” però que “ens empeny a començar fent feina des que els infants són molt petits, ensenyant a les seves mares i pares com alimentar-los millor (comprar bé els aliments sabent què contenen, on tenen el sucre amagat...), donant eines i consells a les famílies per introduir la higiene com una pràctica divertida i habitual des del primer moment”.

Segons l’experta, els odontòlegs han de cercar aliats com els pediatres “perquè puguin ajudar-nos en prevenció i detecció precoç de famílies amb risc, les que més cures requeriran després”. I és que “una minva de la qualitat de vida està relacionada amb la salut oral”, tal com va confirmar ahir el cirurgià dentista especialista en Odontologia Pediàtrica i expresident de l’Associació Internacional d’Odontologia Pedriàtrica (IAPD) Jorge Luis Castillo en la seva intervenció en el congrés. En aquest context, Isabel Maura insisteix que “hem de fer feina per aconseguir una major prevenció al mateix temps que es van tractant els pacients. Tardarem un temps, però els resultats seran més patents perquè evitarem moltes càries”; la salut “no ve just de tractar el pacient, sinó de prevenir la malaltia”.

La 40a Reunió anual de la Societat Espanyola d’Odontopediatria (SEOP) reuneix a Palma des de dijous 500 especialistes de l’Estat i de Portugal (odontopediatres, higienistes i pediatres), la vuitena reunió de la Societat Portuguesa d’Odontopediatria i la tercera Trobada ibèrica dedicada a l’especialitat.

Per primera vegada, la cita ha incorporat una nombrossa taula de projectes solidaris. Avui té previst un curs per a higienistes sobre l’enfocament terapèutic de la Hipomineralització de l’Incisiu Molar (MIH) en Odontopediatria i l’aplicació del protocol Cambra (Caries Management By Risk Assessment) en el pacient infantil, a més d’una jornada de portes obertes al públic destinada a fomentar la prevenció. Entre les reivindicacions del sector es troba la d’instar el Consell General d’Odontòlegs a fer feina per tal que Europa disposi d’una llei d’especialitats que reconegui l’odontopediatria i que equipari la formació en aquest àmbit a la de la resta de països de la Unió Europea.

stats