Societat 09/12/2020

El Govern sancionarà la convocatòria de festes que incompleixin la normativa covid encara que no es facin

L'Executiu aprova un decret que inclou normes que no estan relacionades amb la pandèmia, com la taxa per bussejar en reserves marines

Ara Balears
2 min
El Govern sancionarà la convocatòria de festes que incompleixin la normativa covid encara que no es facin

PalmaEl Govern ha aprovat aquest dimecres una sèrie de modificacions legislatives, recollides en el Decret 14/2020 de mesures urgents en determinats sectors de l'activitat administrativa, per poder sancionar no només les festes que incompleixin la normativa covid, sinó també la convocatòria o organització d'aquestes, encara que després no es facin.

Les persones que hagin organitzat o comercialitzat esdeveniments que haurien implicat aglomeracions seran considerades infractores, encara que no s'hagin duit a terme perquè l'Administració ho hagi impedit. La infracció serà greu si la festa no s'ha fet i molt greu si s'ha arribat a fer.

El decret inclou canvis legislatius en temes com les sancions per incomplir la normativa covid i practicar turisme d'excessos, el pagament de prestacions socials, la compra de medicaments o per temes que no tenen a veure amb la pandèmia, com les taxes per bussejar en reserves marines, la regulació dels patrocinis o la cessió de patrimoni a les cambres agrícoles.

Amb la nova norma, l'Executiu ha modificat el Decret llei contra el turisme d'excessos perquè els ajuntaments de Palma, Calvià, Llucmajor i Sant Antoni puguin tramitar denúncies si ho demanen, atès que fins ara només ho podia fer el Govern, segons ha explicat la portaveu de l'Executiu i consellera de Presidència, Pilar Costa.

També s'ha modificat el Decret 2/2020 de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa per pal·liar els efectes de la crisi de covid-19, per comprar medicaments de manera més eficient i adequada. El Decret de prestacions socials econòmiques de les Balears, que es va aprovar el juny, s'ha canviat perquè el Govern pugui pagar la Renda Social Garantida sense esperar que s'hagi denegat primer l'Ingrés Mínim Vital (IMV) –aproximadament unes 350 famílies de les Balears estan a l'espera d'una resposta de l'Estat per saber si el podran percebre. A més, es prorroga el cobrament de les prestacions de Renda Mínima d'Inserció fins al 31 de març de 2021 –el termini acabava el 31 de desembre.

Pel que fa a les normes que no tenen a veure amb la pandèmia, el decret inclou una nova norma sobre patrocini institucional, segons la qual aquests contractes s'han de fer amb un plec de condicions i en règim de concurrència pública, llevat dels casos en què "la concurrència no sigui compatible amb la natura i objecte del contracte". D'altra banda, s'ha modificat la llei agrària del 2019 perquè la cessió del patrimoni de les cambres agrícoles, que fa el Fons de Garantia Agrària i Pesquera (Fogaiba), inclogui tot el patrimoni, perquè la redacció actual només menciona els béns immobles.

A més, el Govern ha canviat el règim de taxes per poder bussejar en les reserves marines de les Balears i estableix una taxa unificada de 20,96 euros al dia o 471,52 euros l'any en totes les reserves, llevat de l'illa del Toro i les illes Malgrats, on costarà 52,4 euros per dia.

stats