Societat 28/08/2020

El Govern apuja un 15% la ràtio de sociosanitaris a les residències

El decret llei aprovat aquest divendres amplia de 28 a 3 els cuidadors geriàtrics

Ara Balears
2 min
En aquests moments, no hi ha cap persona infectada de coronavirus a les residències de majors de Mallorca

PalmaEl Consell de Govern ha aprovat aquest divendres un decret llei que amplia un 15% les ràtios de la legislació vigent dels sociosanitaris a les residències de les Illes Balears. La Conselleria d'Afers Socials ha estat l'encarregada de posar en marxa la iniciativa per fer front a les necessitats sorgides amb la crisi sanitària del coronavirus.

Concretament, el decret llei augmenta dels 28 cuidadors actuals a 33 per cada 100 residents. Però si es té en compte el total del personal de les residències, la ràtio passa de 52 treballadors a 57, que es tradueix en un increment del 9,6%.

Aquesta mesura reforçarà especialment les residències privades i concertades, perquè als centres públics les ràtios estan per damunt del que estableix la legislació vigent. Per assegurar el compliment de les ràtios, els titulars, directors o responsables de les residències estan obligats a comunicar als serveis d'inspecció de l'administració competent (en aquest cas, els consells insulars) la relació nominativa diària del personal de què disposen, com també de la seva jornada, amb la periodicitat que cada administració determini.

Per tal de garantir la viabilitat de les places concertades de la Xarxa Pública d'Atenció a la Dependència, es revisaran els concerts i els convenis vigents. Si actualment s'abonen 64,49 euros al dia per cada plaça concertada per a persones dependents de grau II, amb la nova normativa es passarà a 67,14 euros al dia, un 4,11% més. En el cas de les persones amb grau III, ara s'abonen 68,61 € al dia per plaça concertada i s'estima que es passarà a 71,26 euros al dia, un 3,86% més.

La intenció és apujar l'aportació 2,65 € al dia per cadascuna de les places que l'Administració té concertades amb el sector privat o que són objecte de conveni amb els ajuntaments. D'aquesta manera, es calcula que l'erari públic de les Illes Balears, a través de la Conselleria d'Afers Socials i Esports i el Consell Insular de Mallorca, hi destinarà més d'1.105.000 euros, 600.000 euros i 500.000 euros, respectivament.

stats