Societat 22/10/2020

El Govern prohibeix que els comerços venguin alcohol a partir de les 22 h a Eivissa i Mallorca

És una de les noves restriccions que entraran en vigor aquest dissabte i duraran "uns mesos", segons la consellera Patrícia Gómez

Elena Navarro
3 min
La consellera Patrícia Gómez i l'assessora pel desconfinament del Govern, Margalida Frontera

PalmaLa consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha anunciat aquest dijous noves mesures restrictives que entraran en vigor aquest dissabte a les illes de Mallorca i Eivissa. Entre elles, hi ha la prohibició de l'ús de les barres als locals de restauració, la limitació a sis persones per taula, i la venda d'alcohol als comerços a partir de les 22 h. A més, com ja va avançar dimarts al Parlament la presidenta del Govern, Francina Armengol, es reduiran a un màxim de sis persones les reunions entre no convivents.

Altres mesures que es començaran a aplicar a partir d'aquest dissabte a Eivissa i Mallorca són la reducció d'aforament al 50% als espais comuns dels centres comercials; i al 30% en el cas dels llocs de culte, on a més, es recomana no cantar pel risc de contagi per aerosols. També es marca un aforament màxim del 30% en espais esportius tancats (com ara gimnasos o vestuaris) i un límit de 15 persones en cada activitat dirigida.

Així mateix, es redueix el nombre màxim d'assistents en casaments a 25 persones a l'interior i 50 a l'exterior, però aquesta mesura no s'aplicarà fins dia 1 de novembre. Amb tot, l'assessora pel desconfinament del Govern, Margalida Frontera, ha subratllat que la recomanació és ajornar aquest tipus d'esdeveniments fins que hi hagi una situació epidemiològica millor.

Tot i que la resolució que sortirà publicada al BOIB el dissabte estableix que les mesures s'allargaran dues setmanes, la consellera ha avançat que duraran "uns mesos" i que "cal assumir-les al dia a dia". També passarà així amb les altres restriccions aprovades en les darreres resolucions de la Conselleria, amb una modificació quant a les residències de gent gran que estableix que, sigui quina sigui la situació sanitària del centre, sempre podran rebre visites aquelles persones que ho necessitin per preservar la seva salut psicoemocional. A més, Gómez ha informat que les restriccions específiques a Eivissa es perllonguen una setmana més.

Menys restriccions a Formentera

D'altra banda, la consellera ha explicat que es relaxaran algunes restriccions a Formentera, les mateixes que en el cas de Menorca. Aquestes són, principalment: que poden reobrir els parcs infantils; augmenta el nombre de persones màximes en reunions a 10 en interiors i 20 en exteriors; poden obrir els clubs de gent gran i també es poden reprendre les activitats infantils i juvenils de lleure i l'activitat els casals de joventut. En el cas dels esdeveniments esportius i culturals, l'aforament passarà a ser del 75%. Cal dir que a la pitiüsa mejor només hi ha hagut un contagi els darrers 20 dies, i la incidència acumulada dels darrers 14 dies és de 8 casos per cada 100.000 habitants.

Eivissa continua sent l'illa amb més incidència (173 contagis per cada 100.000 persones), seguida de Mallorca (150 casos) i Menorca (117). En aquest sentit, Gómez ha donat les gràcies a la ciutadania per respectar les mesures de contenció del virus, cosa que ha fet que "les Balears estiguin entre les tres comunitats autònomes menys afectades actualment per la pandèmia. La mitjana d'incidència a l'Estat, segons les darreres dades del Ministeri de Sanitat, és de 332 infeccions per cada 100.000 persones.

"Tot el que estam fent és eficient, però hem d'aconseguir més efectivitat", ha insistit la consellera. I ha posat l'èmfasi en el fet que la pandèmia "s'està accelerant al nostre entorn" i que "el que facem pot fer que en tinguem el control o no". "Per minimitzar l'impacte d'aquesta onada de contagis necessitam la responsabilitat i complicitat de tothom", ha dit. Quant al control amb PCR a les entrades i sortides de les Illes, la consellera ha assegurat que continuen insistint al govern estatal perquè es facin aquestes proves als viatgers.

stats