Societat 08/04/2020

El Govern xifra en 1.500 les persones necessàries per cobrir la temporada agrícola a les Balears

La Conselleria d'Agricultura no descarta incorporar alumnes de Formació Professional

Ara Balears
2 min
Imatge dels pagesos de les Illes Balears. / ISAAC BUJ

PalmaLes Balears necessiten 1.500 persones que treballin al camp per poder cobrir sense problemes la temporada d'enguany, segons ha explicat la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, en un comunicat. No es descarta incorporar-hi alumnes de Formació Professional per ampliar el personal perquè "seria una bona experiència directa".

El govern espanyol va aprovar aquest dimarts un reial decret que flexibilitza la contractació temporal dels treballadors del sector agrari en plena temporada de collites i tots els consellers s'han reunit amb el ministre d'Agricultura, Luis Planas, per valorar la mesura. Al conjunt de l'Estat es necessiten entre 75.000 i 80.000 treballadors per a la recollida de les collites de les pròximes setmanes. Davant l'augment de les persones que estan a l'atur a conseqüència de la crisi, el govern espanyol planteja la contractació de treballadors que estiguin en aquests moments sense feina –sobretot del sector serveis, el comerç i el turisme– dels llocs on falti mà d'obra per al camp.

De la Concha ha valorat positivament aquesta iniciativa perquè permet compatibilitzar treballar al camp i cobrar el subsidi. A més, és una "molt bona opció per a la gent que està aturada", com ha dit la consellera. De la Concha ha assegurat que el pla de xoc d'1,85 milions d'euros per ajudar el sector primari davant la crisi del coronavirus està funcionant i s'està aconseguint mantenir els preus per pagar els productors i que les grans superfícies habilitin zones per promocionar el producte local. En opinió seva, és una oportunitat perquè el sector primari sigui "clau" per diversificar l'economia balear.

La consellera també ha valorat les iniciatives per vendre a domicili el producte local i que els mercats municipals continuïn obrint. De la Concha ha comentat que actualment s'estan fent les gestions perquè els illencs puguin anar als horts d'autoconsum, una mesura que la Xarxa de Pagesos Ecològics de les Balears va sol·licitar a la Delegació del govern espanyol perquè reconsideri aquesta restricció. La Conselleria ha agilitat els pagaments de la Política Agrària Comuna (PAC) i les ajudes de Fogaiba.

stats