Societat 16/07/2020

El Govern ordena un tancament preventiu de dos carrers més a Magaluf

L'Executiu rectifica i ara permet obrir els establiments que no venguin alcohol

Maria Llull
3 min
Turistes, bevent en terrasses de Magaluf durant la nit de dimecres a dijous, després que s'ordenàs el tancament de Punta Balena.

PalmaEl Govern ha ordenat aquest dijous el tancament preventiu de dos carrers més de Magaluf amb l'objectiu d'"evitar que determinades imatges d'excessos puguin traslladar-se" a zones contigües a Punta Balena, segons ha explicat mitjançant un comunicat. Es tracta dels carrers General García Ruiz i Federico García Lorca, els quals se sumen als carrers del 'Jamón' i de la 'Cervesa', a la Platja de Palma, a més de Punta Balena. Segons ha indicat l'Executiu, aquesta decisió, que pot implicar denúncies per part dels empresaris afectats, també s'ha pres després d'una sol·licitud de l'Ajuntament de Calvià.

En canvi, el Consistori calvianer assegura que no va "demanar-ne el tancament", sinó que, quan va conèixer la decisió del Govern i "els motius pels quals tancava Punta Balena, li va "fer saber que no tindria sentit deixar-ne fora aquests dos carrers que també formen la realitat de Punta Balena". "Tenia sentit que, si el Govern prenia aquesta decisió amb Punta Balena, també s'ampliàs a aquests dos carrers adjacents amb locals d'oci, que al principi no degué incloure per error, perquè hi ha locals limítrofs que formen part de la mateixa oferta", diuen fonts de l'Ajuntament.

Això sí, la nova resolució de la Conselleria de Salut que s'ha publicat aquest dijous en el BOIB inclou una rectificació important per part de l'Executiu, ja que ara sí que permetrà que obrin els establiments que no venguin alcohol.

"Es disposa el tancament provisional de tots els establiments comercials on es dugui a terme venda de begudes alcohòliques", diu el text de la nova resolució, que també es refereix als "establiments d'oci i restauració, l'accés principal dels quals" doni als carrers clausurats. En canvi, la resolució de dimecres parlava en general de "tots els establiments de comerç, oci i restauració". La durada del tancament continua sent fins al 15 de setembre.

Un grup de turistes, passejant per Punta Balena, a Magaluf, la nit després que el Govern balear ordenàs el tancament de tots els establiments.

Actuacions del cap de setmana

La Direcció General d'Emergències del Govern ha coordinat aquest dijous una reunió amb els cossos que participen en els operatius policials per organitzar les actuacions que faran el cap de setmana a les Balears. Segons ha explicat el Govern mitjançant un comunicat, els voltants dels carrers tancats a la Platja de Palma –carrers del 'Jamón' i de la 'Cervesa'– i Magaluf –Punta Balena– seran un dels objectius prioritaris, a més d'altres zones considerades d'alt risc, com Sant Antoni de Portmany (Eivissa).

També es controlaran possibles concentracions il·legals de persones en vaixells i altres propietats privades amb l'objectiu de garantir el compliment de les mesures sanitàries per evitar l'avanç de la pandèmia del covid-19.

Reunió dels participants a l'operatiu coordinat per la Direcció General d'Emergències del Govern

"Estarem vigilants per evitar que es produeixi un desplaçament de persones des dels establiments tancats o amb més vigilància cap a altres zones properes", ha dit durant la trobada el director general d'Emergències, Jaume Barceló. "Intensificarem les actuacions a les zones d'alt risc, allà on hi ha gent que concorre a zones d'oci, encara que treballarem a tota la Comunitat Autònoma", ha afegit. Barceló ha reclamat responsabilitat a la ciutadania i també "als turistes que ens visitin".

Aquest serà el primer operatiu després de la resolució de la Conselleria de Salut que va entrar en vigor dimecres i que va fer tancar tots els negocis d'oci, restauració i comerç de Punta Balena i els carrers del 'Jamón' i de la 'Cervesa', a la Platja de Palma, perquè no es tornin a repetir les imatges de bauxa i l'incompliment de les mesures de seguretat del cap de setmana passat.

Els equips interdisciplinaris d'intervenció estan integrats per efectius de les policies locals, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, inspectors del Govern i consells, i inspectors de Treball del govern espanyol. En la reunió hi han participat representants de la Direcció General d'Emergències i Interior, la Direcció General de Treball, l'112, l'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, la Policia Local de Palma i Calvià, a més d'agents dels cossos d'Inspecció del Govern i representants de la Inspecció de Treball i de la Seguretat Social del Ministeri de Treball.

stats